Pártfrakciók alakultak a megyei tanácson belül

A megyei tanács 16. ülésszakán

2005. április 22., 10:00 , 223. szám

Április 18-án tartotta 16. ülésszakát a IV. összehívású megyei tanács. A képviselőtestület 23 napirendi pontot tárgyalt. A döntéshozók három év kihagyást követően most ismét titkosan szavazhattak.

Az ülést megelőzően Mikola Andrusz, a megyei tanács elnöke bejelentette három pártfrakció - Nasa Ukrajina, Szocialista Párt, Batykivscsina - megalakulását a megyei tanácson belül. A képviselők döntöttek arról, hogy a frakciók választott vezetői a következőkben a megyei tanács elnökségének tagjai lesznek.

A képviselőtestület jóváhagyta Kárpátalja ez évi költségvetését, mely szerint a megye tervezett összbevétele 2005-ben 378,1 millió hrivnyát, összkiadása 356,9 millió hrivnyát tesz majd ki. A képviselőtestület egyebek mellett döntött azon objektumokról, melyek továbbépítését-felújítását 2005-ben finanszírozni fogja a megyei költségvetés, valamint jóváhagyta a privatizációra kiírt ingatlanok listáját. A képviselőtestület döntött a működő célirányos programok módosításáról, a természeti kincsek kiaknázására adott engedélyekről. A testület két képviselőt delegált a Novini Zakarpattya megyei napilap, és két képviselőt a Kárpáti Igaz Szó magyar nyelvű napilap szerkesztői tanácsába (ez utóbbi munkájában Bihari András és Orosz Ildikó megyei képviselők vehetnek részt.)

Napirenden szerepelt az Ózon nevű vállalkozás környezetszennyező tevékenysége. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy az ügyben ügyészségi nyomozás folyik, ugyanakkor a megyei ökológiai szolgálat arra kötelezte a beregszászi céget, hogy csomagolja újra az általa beszállított vegyi anyagokat, és záros határidőn belül juttassa azt a felvásárlókhoz, vagy szállítsa vissza Magyarországra. A testület határozott arról, hogy a következő megyei tanácsülésen valamennyi érintett főosztály beszámol a Kárpátaljára beszállított anyagok környezeti hatásáról, a testület pedig döntést hoz a hasonló profilú vállalatok további működésének szabályozásáról.

Brenzovics László képviselő tájékoztatta a testületet az általa vezetett oktatási, kulturális bizottság álláspontjáról a Kárpáti Igaz Szó főszerkesztőjére vonatkozóan. Mint elmondta, a főszerkesztő nem a lap alapszabályának megfelelően került az újság élére, továbbá a főszerkesztő irányítása alatt az elnökválasztás idején a lap egyoldalúan tájékoztatta, és ezáltal tudatosan félrevezette a közvéleményt. A képviselőtestület határozott arról, hogy a lap alapítói - a megyei tanács, a megyei közigazgatás és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség - döntsenek a Kárpáti Igaz Szó főszerkesztői tisztségének betöltéséről. A testület három képviselőt delegált az alapítók ülésére: D. Szidort, I. Miskót és Orosz Ildikót.

Popovics Zsuzsanna