Zuhant a dollár, erősödött a hrivnya árfolyama

2005. április 29., 10:00 , 224. szám

Szombati sajtótájékoztatóján Julija Timosenko miniszterelnök elmondta: a hrivnya megerősödése arról tanúskodik, hogy az országban stabilizálódik a gazdaság és a pénzpiac. Szavai szerint korábban mesterségesen magasan tartották az országban a dollár árfolyamát, holott az amerikai valuta világszerte gyengült - közli a Liga.net internetes hírújság.

Viktor Pinzenik pénzügyminiszter véleménye szerint a hrivnya erősödése gátat vetett az infláció erőteljes növekedésének. Újságíróknak elmondta, hogy ha nem erősítették volna a nemzeti valutát, idén jelentős infláció, árnövekedés és a hrivnya árfolyamának összeomlása várt volna a lakosságra.

Kárpátalján szinte teljes pangás tapasztalható a bankokban, a tanácstalan bankárok a piac további reagálására várnak. A dollár árfolyama a bankok többségében 5,00-5,05 hrivnya körül mozog.

Országos viszonylatban a hét elején még 5,22 hrivnyába került egy USA-dollár, április 22-én már csak 5 hrivnyát, sőt egyes pénzváltóknál már csak 4,90-4,95 hrivnyát adtak érte. Az amerikai valuta pénzromlásának üteme 4 százalékos volt. Ez előidézte a többi fontosabb valuta hrivnyával szembeni értékvesztését is.

Míg a múlt hét elején Kárpátalján 6,70-6,80 volt a hrivnya euróval szembeni árfolyama, péntekre 6,45-6,60-ra zuhant. Ugyanez volt a sorsa a forintnak is, amelynek hrivnyával szembeni árfolyama mintegy 20 kopijkányit romlott. A megye feketepiacain szintén észrevehető a hrivnya árfolyamának növekedése, ugyanis míg a hét elején egy dollárért 5,23-5,26 hrivnyát adtak, pénteken már csak 5,00-5,05-öt. Az euró feketepiaci árfolyama 6,70-6,80 hrivnyáról a hét végére a 6,45-6,60-as szintre esett. Gyengült a forint árfolyama is, ugyanis míg a múlt hét elején egy forintot 2,70-2,72 kopijkáért váltottak, április 22-én már csak 2,50-2,60 kopijkát adtak érte a piacon.

A Koreszpondent internetes hírújság közlése szerint Julija Timosenko kormányfő reálisnak tekinti a hrivnya mostani árfolyamát, amely lehetővé teszi az importált termékek árának csökkenését, ugyanakkor nem okoz nagy hátrányt az exportőröknek sem, s ami a legfontosabb - csökkenti az inflációt.

Az ukrán bankárok és a gazdasági elemzők vele ellentétben attól tartanak, hogy a hrivnya hirtelen erősödése lelassítja a gazdasági növekedést és felpörgeti az inflációt.

Szerhij Terjohin gazdasági miniszter sem ért egyet az Ukrán Nemzeti Bank döntésével, ugyanis véleménye szerint a hrivnyának fokozatosan kellett volna megerősödnie, s szeptemberre kellett volna elérnie a jelenlegi árfolyamszintet.

Baráth József