Galéria: Tóth Lajos

2005. május 6., 10:00 , 225. szám

1948. szeptember 9-én született Szürtében. Tanulmányait 1964-67 között az Ungvári Iparművészeti Szakiskolában végezte, ahol Petky Sándor és Berecz Vilmos voltak a mesterei.

Alapító tagja és első elnöke a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának, tagja a MKIT-nek. Önálló kiállításai voltak Ungváron, Nyíregyházán, Mátészalkán és Miskolcon. Csoportos kiállításokon vett részt Ungváron, Budapesten, Mezőkövesden, Pécsett, Szófiában, Varsóban, Hannoverben, Kijevben.

Képeire a realista-szürrealista ábrázolásmód jellemző: tájképeket, portrékat, szimbolikus jelentőségű kompozíciókat fest. Alkotói énje két irányban nyer kifejezést, művészi eszköztára hol a kárpátaljai iskola hagyományaival rokon, hol asszociatív-metaforikus jellegű, és a szürrealizmussal kacérkodik. Gyakran készít könyvillusztrációkat, számos kárpátaljai magyar költő verseskötetét illusztrálta.

A Magyar Művészeti Akadémia nemrég tagjai közé választotta. Ebből az alkalomból mutatjuk be Határ című olajfestményét, felhasználva dr. Szabó Lilla művészettörténész egyik írását.

Tájképei közül egyik legjobban sikerült alkotása. A zöldek különböző árnyalataival vízszintes színsávokkal tagolt táj nem a sík vidék, hanem az ember életének, életterének végtelenségét és egyben magáramaradottságát is jelképezi. A piros-fehér-zöld határkő pedig még emelkedettebbé, egyben visszafogottan drámaivá emeli a kép tartalmi jelentését. Tartózkodó hangulata, a téma és a megoldás közti egyszerű közvetítés drámai feszültsége következtében, Tóth Lajos egyik kiemelkedő alkotása ez a festmény.

F. Zs.