Nyomozás indulhat a törvénysértő választási szórólapok ügyében?

Ügyészségi válasz érkezett

2005. május 6., 10:00 , 225. szám

Olvasóink közül bizonyára sokan emlékeznek rá, hogy néhány nappal az ukrajnai elnökválasztás harmadik (megismételt második) fordulója előtt Kárpátalja több magyar településén szabálytalan agitációs röplapok jelentek meg, melyek V. Janukovics elnökjelölt támogatására szólították fel a választópolgárokat. Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, V. Juscsenko választási megbízottja az ügyben még decemberben feljelentést tett a beregszászi járási-városi ügyészségen.

Agitációs röplap terjesztése nem tilos, ám annak meg kell felelnie a választási törvény előírásainak. A nevezett szórólapok azonban számos törvényi kritériumnak nem feleltek meg, valamint tartalmuk is jogos felháborodást keltett a jóérzésű magyar emberek körében.

A szórólapokon, szabálytalan módon, nem volt feltüntetve a nyomtatás helye, a nyomtatásért felelős személy neve, a példányszám, valamint, hogy a röplap kiadásának költségeit V. Janukovics elnökjelölt vagy pártja fedezte volna. A szórólap "második Jugoszláviával" riogatta a V. Juscsenkóra szavazókat, tartalma kimerítette az etnikai és vallási uszítás fogalmát, emberi és szabadságjogokat sértett.

A fentiek miatt Kovács Miklós Viktor Juscsenko elnökjelölt választási megbízottjaként még 2004 decemberében beadványt intézett a beregszászi járási ügyészhez, melyben szorgalmazta, hogy állítsák elő és vonják felelősségre a szabálytalan agitációs szórólapok előállítóit és terjesztőit.

A beadványra hónapokig nem érkezett válasz. Kovács Miklós áprilisban ismételten felkérte a járási ügyészt, hogy adjon választ a decemberi beadványra. A beregszászi ügyészség részéről 2005. április 27-i keltezéssel érkezett válasz, melyben R. Bilovar járási ügyész arról tájékoztat, hogy az ügyészség még ez év januárjában visszautasította Kovács Miklós beadványának vizsgálatát, amiről levélben informálta az érintetett. (Ilyen levél nem érkezett a választási megbízotthoz.) Az ügyészi válasz ugyanakkor kitér arra, hogy az eredeti ügyészségi visszautasítást érvénytelenítették, és az ügyet ismételten megvizsgálják. Ennek eredményéről írásban adnak tájékoztatást.

-zápszonyi-