Őrizetbe vették Viktor Gyadcsenkót

Felelősségre vonják a választási csalások elkövetőit?

2005. május 6., 10:00 , 225. szám

Munkácson múlt kedden a nyílt utcán tartóztatták fel Viktor Gyadcsenkót a rendvédelmi hatóság munkatársai. Gyadcsenko évekig vezette a Munkácsi Járási Állami Közigazgatást, az SZDPU(o) megyei elnökségének tagja, korábban Ivan Rizak ex-kormányzó helyettese volt. Sajtóhírek szerint Gyadcsenkót őrizet alá helyezték az ügyészségi kihallgatást követően.

Gyadcsenkót a Legfőbb Ügyészség nyomozói hallgatták ki a tavalyi munkácsi polgármester-választás során elkövetett választási csalásokkal összefüggésben. Ő a második, akit választási csalás ügyében fogtak vallatóra, majd vettek őrizetbe Kárpátalján. Egy héttel korábban ugyancsak a "munkácsi események" kapcsán hallgatták ki a nyomozók Valerij Dernovijt, Munkács volt rendőrfőnökét. A tanúként beidézett Dernovijt vallomását követően letartóztatták, és választási csalás bűntettének elkövetésével gyanúsítják.

A belügyminisztérium sajtószolgálatának közleménye szerint megállapítást nyert, hogy Gyadcsenko egy szervezett bűncsoport tagjaként, a megyei hatalom és a megyei belügyi főosztály tisztségviselőivel egyetemben, 2004. április 18-19-én a munkácsi polgármester-választás megismételt fordulójában választási iratokat hamisított, valamint különösen fontos dokumentumok elrablásában és eltüntetésében vett részt. A közlemény szerint Gyadcsenko szándékosan valótlan adatokat írt a munkácsi választóbizottságok jegyzőkönyveibe, meghamisítva a választási eredményeket.

Gyadcsenko letartóztatásának másnapján a megyei közigazgatás ungvári épülete előtt 50-70 szocdemes aktivista jelent meg "Szabadságot Gyadcsenkónak!", "Szabadságot Dernovijnak!" plakátokkal a kezükben. A csoport csendben álldogált egy félórát, majd megunva a dolgot, rendben elvonult.

A rendőrség nagy erőkkel keresi Ivan Csubirkót, Rizak tanácsadóját is, valamint testvérét, Mikola Csubirkót, akik tartva az esetleges letartóztatástól és bírósági felelősségre vonástól, több hete egyszerűen eltűntek. Csubirkóékat ugyancsak a munkácsi polgármester-választás, valamint az elnökválasztás idején elkövetett törvénysértéssel vádolják és körözik országszerte.

Hennagyij Moszkal belügyminiszter-helyettes cáfolta azon szocdemes állításokat, miszerint politikai tisztogatás folyik. Elmondása szerint jogilag teljesen megalapozott a Csubirko fivérek körözése, akik szerinte Kijevben bujkálnak, és elfogásuk csupán idő kérdése.

Nem csak Kárpátalján láttak munkához az igazság és rend őrei. A napokban őrizetbe vették például Odessza volt polgármesterét, akit a városi vagyonnal való viszszaéléssel gyanúsítanak. Ugyancsak felelnie kellett volna a nyomozók kérdéseire Kivalovnak, a Központi Választási Bizottság volt elnökének, ám nem jelent meg a kihallgatáson. Tőle nem csak azt szeretnék tudni, hová tűnt a választásokkor megspórolt, ám elveszett 7 millió hrivnya, hanem azt is, mennyiben érintett az odesszai jogi egyetem földjeinek kisajátításában. A donyecki Ahmetovtól meg szeretnék kérdezni a nyomozók, hogy jutott hozzá egy botanikus kert öt földrészlegéhez, melyen magánrepülőteret építtetett. Az ügyészség az ungvári Sufrics parlamenti képviselőt pedig arról kérdezné meg, hogy miként jutott hozzá egy földgázlelőhelyhez Poltava megyében.

B. J. – P. Zs.