Kőszeghy menesztésével mindhárom lapalapító egyetért

2005. május 13., 10:00 , 226. szám

A Kárpáti Igaz Szó (KISZ) alapítóinak április végi gyűlése egyetlen tartózkodás mellett egyhangúlag szavazta meg Kőszeghy Elemér főszerkesztő felmentését - derül ki az ülésről készült jegyzőkönyvből.

Lapunk azt követően érdeklődött a kérdés iránt, hogy a Gajdos István volt szociáldemokrata, legújabban szocialista parlamenti képviselő holdudvarába tartozó szervezetek és kiadványok politikai kérdésként állítják be a KISZ főszerkesztőjének menesztését. A jegyzőkönyv tanúsága szerint a három alapító, a Kárpátaljai Megyei Tanács, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség képviselői kizárólag szakmai kérdéseket vitattak meg az április 22-én tartott ülésen. Mint Brenzovics László megyei tanácsi képviselő, a KMKSZ alelnöke kifejtette, a lap alapszabályával ellentétben Kőszeghy Elemért nem a KISZ alapítóinak gyűlésén nevezték ki főszerkesztővé, majd két éven keresztül nem is számolt be tevékenységéről az alapítóknak. A Kárpáti Igaz Szó információs politikájának elemzése a 2003-2005 közötti időszakban arra vall, hogy jelentős előnyben részesült az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) s annak vezetője, Gajdos István parlamenti képviselő, miközben a megyei tanács és képviselői, valamint a megyei állami közigazgatás tevékenységét egyoldalúan világította meg a lap.

A vitát lezáró szavazás alkalmával a megjelentek egyöntetűen Kőszeghy menesztésére szavaztak. A szavazás során egyedüliként tartózkodó D. Szidor pravoszláv atya, megyei tanácsi képviselő megjegyzése is csupán annyi volt, hogy a főszerkesztő, akinek ügyében dönteni hivatott a testület, nincs jelen az ülésen.

A főszerkesztő távolmaradásával kapcsolatban ugyanakkor elhangzott, hogy tájékoztatták az ülésről, s bele is egyezett, hogy megjelenik azon, később azonban egészségi állapotára hivatkozva mégis távol maradt. (Információnk szerint Kőszeghy az ülés ideje alatt az épületben tartózkodott.)

Figyelemre méltó, hogy miközben a lapalapítókat, mindenekelőtt a KMKSZ-t több sajtóközlemény elfogultsággal vádolja az ügyben, szerzőik természetesnek tekintik, hogy az "egészségügyi okokból" távol maradt Kőszeghy helyett Gajdos István parlamenti képviselő jelent meg a lapalapítók ülésén - mutatott rá Brenzovics László. A parlamenti képviselő azzal indokolta jelenlétét a tanácskozáson, hogy Kőszeghy Elemér, az UMDSZ alelnöke az ő tanácsadója, ami viszont csak még inkább megkérdőjelezi a szóban forgó politikus alkalmasságát az elfogulatlanságot és pártatlanságot követelő főszerkesztői tisztség betöltésére, hangsúlyozta a KMKSZ alelnöke.

Brenzovics László a kérdéssel összefüggésben lapunknak elmondta: "Ami a rólam az UMDSZ-közeli lapokban terjesztett rágalmakat illeti: bírósághoz fordulok, és be fogom bizonyítani, hogy nem állt és nem áll szándékomban megszüntetni a KISZ-t, sem nekem, sem feleségemnek, sem más családtagomnak semmiféle vállalkozása nincs, anyagi érdekem Kőszeghy Elemér leváltásához nem fűződik. "

ggg