A mese varázsa

Népmesemondó-verseny Sárosorosziban

2005. május 13., 10:00 , 226. szám

Szép hagyománnyá vált, hogy mesekedvelő gyerekek és felnőttek gyűlnek egybe a Sárosoroszi Általános Iskolában, hogy felelevenítsék vidékünk legszebb népmeséit. Május 8-án, immáron harmadszor a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Sárosoroszi Alapszervezete, a KMKSZ Beregszászi Járási Szervezete és a KMPSZ égisze alatt bonyolították le a "Mese, mese, mátka ..." című járási népmesemondó-versenyt, ahol ez alkalommal 19 gyerek mérte össze tudását.

A rendezvényt a háziasszony, Cséke Ilona, a KMKSZ Sárosoroszi Alapszervezetének elnöke nyitotta meg, köszöntve a vendégeket és a versenyzőket. Elsőként a legfiatalabb korcsoport mesemondói, a 9-12 évesek léptek színre, majd őket a 13-15 évesek, a második korcsoport versenyzői követték.

A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is szakavatott zsűri - melynek elnöke Riskó Márta, a KMPSZ alelnöke volt - értékelte a produkciókat. Az I. kategória győztesei: 1. Simon Dániel (Beregdéda), 2. Bereczky Henrietta (Mezővári), 3. Mónus Dóra (Mezővári) lettek. A II. kategória legjobbjai: 1. Biró Noémi (Tiszacsoma), 2. Orosz Bettina (Sárosoroszi), 3. Stróth Gabriella (Tiszacsoma)voltak. Különdíjban részesült Mónus Bettina és Szarvas Béla A KMKSZ járási szervezetének, a KMPSZ-nek, a Kárpátaljai DORCAS AID segélyszervezetnek és a helybéli vállalkozóknak köszönhetően mindenki szép és gazdag ajándékokkal térhetett haza.

A verseny végén Bakancsos László, a KMKSZ Beregszászi Járási szervezetének elnöke, megyei képviselő örömét fejezte ki, hogy az évek múlásával a verseny színvonala egyre emelkedik, és egyre több a résztvevő. "A mesék hallgatása közben nosztalgiával emlékeztem gyermekkoromra, amikor édesanyám még nekem mesélt. Ezek a történetek a való életről, az emberekről szólnak, és úgy vélem, a mai napon gyermeket, felnőttet egyaránt neveltek és okítottak ezek a történetek" - mondta az elnök.

-kita-