Árnövekedéssel párosul az üzemanyaghiány

2005. május 20., 10:00 , 227. szám

Már napok óta érezhető volt Kárpátalján az üzemanyaghiány, mely május 13-án tetőzött, amikor kiürültek a raktárkészletek, a kutakról eltűnt a benzin és a gázolaj, csak egyes töltőállomásokon lehetett kártyával üzemanyagot vásárolni. E hét elején javult valamelyest a helyzet, néhány benzinkúton már készpénzért is kapható volt az üzemanyag.

Julija Timosenko miniszterelnök május 14-ei sajtótájékoztatóján közölte, hogy a kormány intézkedéseket foganatosít, hogy júniusig stabilizálja az üzemanyagpiacot - adja hírül a Koreszpondent.net internetes hírújság. Szavai szerint a mostani helyzetet az orosz, jelenleg Ukrajnában monopolhelyzetben levő kőolajszállító és -feldolgozó cégek provokálták ki, melyek, úgy látszik, elégedetlenek az ukrajnai választások eredményével. Az utóbbi hónap során Oroszország 30 százalékkal növelte a kőolaj árát - mondta Timosenko. Ezek a társaságok hatalmas jövedelemre próbálnak szert tenni Ukrajna rovására, valamint szeretnék diszkreditálni az új ukrán hatalmat. Ez nem fog sikerülni nekik, ugyanis a kormányzat megteszi a megfelelő intézkedéseket - nyilatkozta Timosenko, aki kifejezte azon reményét, hogy néhány héten belül stabilizálódik az üzemanyagpiac. A kormány szerződést kötött a kazah kőolaj behozatalára vonatkozólag, valamint lépéseket tett a kőolajimport növelésére.

"Sajnálatos, hogy 14 év alatt olyan intézkedések történtek Ukrajnában, melyek következtében az ukrán üzemanyagpiac 90 százalékát orosz cégek uralják és a kőolajszükségletek 77 százalékát ők biztosítják" - mondta Julija Timosenko, aki a mostani krízis kialakulásáért a nagy orosz olajipari cégeket hibáztatja, melyek úgy vélik, hogy Ukrajnában kényük-kedvük szerint mindent megtehetnek. Szerinte Ukrajnában létrejött az orosz olajfinomítók monopóliuma.

A miniszterelnök közölte, hogy május 7-én Oroszország megszüntette a kőolaj szállítását a kremencsuki olajfeldolgozóba, s tette mindezt annak ellenére, hogy erről szerződést kötöttek és a leszállítandó mennyiség árát már kifizették.

Timosenko elmondta, hogy a június 1-jei kiviteli vámtarifa-emelést követően Ukrajnában 340 dollárba kerül egy tonna orosz kőolaj, holott a világpiacon Oroszország 318 dolláros áron értékesíti ugyanezt. A kormányfő szavai szerint ez is bizonyítja azt, hogy mesterséges áremelésről és nyomásgyakorlásról van szó.

Az országban mutatkozó üzemanyaghiány Kárpátaljára is begyűrűzött. A múlt héten Ungváron csakúgy, mint Munkácson alig akadt néhány benzinkút, amelyen benzin és gázolaj egyaránt kapható lett volna készpénzért. A helyzet, úgy tűnik, kezd enyhülni, a hétvégén már több kúton is lehetett készpénzért is benzint és gázolajat vásárolni. Azonban az is igaz, hogy még mindig sokkal több az olyan kutak száma, amelyeken nem kapható üzemanyag.

Hasonló volt a helyzet a beregszászi járásban is, ahol az üzemanyagpiac szereplőinek elmondása szerint súlyosbítja a helyzetet, hogy a magyarországi autósok is rendszeresen itt tankolnak. A benzinkutakon napok, sőt hetek óta óriási sorokban kígyóznak az autók, nemegyszer a közlekedést is akadályozzák.

A helyzet megoldása érdekében a gazdasági minisztérium intézkedéseket foganatosított, melyeknek értelmében növelték az üzemanyagfélék maximális értékesítési árát. Ezek szerint: a gázolaj literenkénti ára a korábbi 2,75 helyett 2,99 hrivnya, a 80-as oktánszámú benzin maximális forgalmazási ára továbbra is 2,85 hrivnya, a 92-es benzin ára 2,95-ről 2,99-re nőtt, a 95-ös üzemanyag pedig 2,99 hrivnya helyett 3,20 hrivnyába kerül.

A kialakult helyzet javulását a kazah és más ázsiai államokból származó olaj importjától várja a kormányfő, melyet a Fekete-tengeren vagy az Odessza-Brodi kőolajvezetéken lehet eljuttatni Ukrajnába. Szavai szerint a kormány a közeljövőben tárgyalásokat kíván folytatni az üzemanyagárakat illetően az olajfinomítók orosz tulajdonosaival is.

Baráth József