Borfesztivál Nagyszőlősön

2005. május 20., 10:00 , 227. szám

Idén másodízben rendezték meg Nagyszőlősön a járási borfesztivált. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a résztvevők száma ugyan elmaradt a tavalyitól, viszont aki kilátogatott a rendezvényre, az valóságos népünnepélynek lehetett részese, hiszen volt cigányzene, fúvószene, felléptek a helyi énekkarok és tánccsoportok.

Két bortermeléssel foglalkozó beregszászi vállalat mellett az ugocsai kistermelők mutatták be és kínálták eladásra boraikat. A választékra tehát nem volt panasz, kelendő is volt a nemes itóka, különösen az európai szőlőfajtákból készült bor. S hogy a nedű jobban csússzon, arról a nagy számban jelen lévő sasliksütők és lacipecsenyések gondoskodtak.

Ami az árakat illeti, az eladók literenként 5 hrivnyáért kínálták a magántermő szőlőfajtákból készült borokat, s tíz-tizenöt hrivnyába került az európai fajtákból készült bor.

Remélhetőleg ez az esemény is hozzájárul a szőlészet-borászat hagyományának ápolásához Kárpátalján, hiszen egy-egy ilyen borfesztivál kiváló lehetőséget nyújt a borászok munkájának értékelésére, a tapasztalatcserére, aminek következtében egyre zamatosabb és jobb minőségű ital kerülhet az asztalokra. Az sem mellékes, hogy a rendezvény jó lehetőséget nyújtott a kiállított borok megízlelésére.

B. J.