Hírek

2005. május 20., 10:00 , 227. szám

Már fizetik a gyermek születésekor járó segélyt

A kormány jóváhagyta a gyermek születésekor járó segély megállapításának és folyósításának rendjét. Eszerint segélyre az állami kötelező szociális biztosítási rendszerben nyilvántartott személyeknek van jogosultsága.

Abban az esetben jár a segély, ha a gyermek 2005. március 31-ét követően született. A segély mértéke 8 497 hrivnya 60 kopijka. Az adott összeg első részletét a gyermek megszületését követően vehetik fel a szülők, hátralevő részét pedig a születést követő 12 hónap során, havonkénti részletekben folyósítják. A kötelező szociális biztosítással rendelkező személyeknek a munkahelyükön fizetik a gyermekszületési segélyt.

A segély igényléséhez a következő iratokat kell benyújtani: a kérvényt, a gyermek keresztlevelének másolatát, az anyakönyvi hivatalok által a gyermek születéséről kiadott igazolást.

A gyermeket örökbe fogadó személyek csak akkor kaphatnak segélyt, ha az igénylést nem később, mint a gyermek születését követő hat hónapon belül adták be. Két, három vagy annál is több gyermek születése esetén mindegyik után jogosultak a szülők a segélyre.

Emelik az orvosok és a tanárok fizetését

Az ukrán kormány határozatának értelmében júliusig 30,8 százalékkal növekszik a költségvetési szférában dolgozók fizetése.

Január 1-jétől 10,5 százalékkal nőtt a fizetés, április 1-jétől 10,7 százalékkal, július 1-jétől pedig további 6,9 százalékkal fog növekedni.

A növekedés által az iskolaigazgatók fizetése eléri az 560, a tanároké pedig 370-471 hrivnyát. A főorvosok 638 hrivnya fizetést vehetnek fel, az orvosok fizetése 420-560 hrivnya között fog mozogni, a nővéreké pedig 357 hrivnyát fog kitenni július elsejétől.

Újabb megyei vezető ellen indult eljárás

A Rivne megyei ügyészség a hatalommal való visszaélés, a hivatali jogkör túllépése, a hivatali hatalommal való jogtalan visszaélés útján történő vagyonszerzés vádjával bűnvádi eljárást indított Mikola Szoroka, a Rivne Megyei Állami Közigazgatás volt elnöke ellen.

A volt magas rangú tisztségviselő akár 7-12 évi börtönbüntetésre és teljes vagyonelkobzásra ítélhető, ha a bíróság vétkesnek találja az ellene felhozott vádpontokban.

A Koreszpondent.net internetes hírújság szerint az ügyészség az illetékes szervek által végzett ellenőrzés anyagainak megvizsgálását követően indított bűnvádi eljárást Szoroka ellen. Vizsgálat folyik egy Mercedes Benz S 420 márkájú személygépkocsi jogtalan eladásának ügyében is, melyet állítólag a megyei hőszolgáltató vállalat és a megyei közigazgatás tisztségviselői vettek jogtalanul tulajdonba, majd adtak el.

Mikola Szoroka 1997-től 2005-ig tevékenykedett a Rivne Megyei Állami Közigazgatás elnökeként.

Baráth József