Kárpátalja megmentett tradíciói

Népi építészeti kiállítás a beregszászi főiskolán

2005. május 20., 10:00 , 227. szám

Nagybereg és Nagypalád népi építészetét bemutató kiállítás nyílt a múlt pénteken a beregszászi főiskolán.

A magyarországi Szent István Egyetem (SZIE) Ybl Miklós Műszaki Főiskolai Karának népi építészeti tudományos diákköre dr. Szabó László vezetésével kétszer végzett felmérést Kárpátalján. Először 1997-ben Nagyberegen dolgoztak, s készítették el 25 igen régi épület részletes és szakszerű építészeti felmérését, majd 1999 júliusában Nagypalád volt a céltelepülés, ahol további 23 épületet "dolgoztak fel" tudományos igénnyel. Munkájuk eredményeiből később kiállítást szerveztek Nagypaládon, az elmúlt héten pedig a beregszászi közönség is ízelítőt kaphatott értékmentő tevékenységük gyümölcséből. A kiállítás anyagát képező, több mint negyven épületet bemutató tablók ráadásul készítőik jóvoltából ezentúl a kiállítást befogadó II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tulajdonát képezik majd, azaz hosszú távon is hozzáférhetővé válnak a téma iránt érdeklődő kárpátaljaiak számára - derült ki múlt pénteken a beregszászi főiskolán, ahol az adományozók küldöttsége erről szerződést írt alá a vendéglátókkal.

A kiállítás ünnepélyes megnyitója alkalmával, melyre a Rákóczi- főiskola új épületében, az egykori törvényszéki palotában került sor, Varga Sándor nagydobronyi néprajzkutató a népi örökség megőrzésének, ismeretének és alkalmazásának fontosságát hangsúlyozta. "Nem túlzás, ha azt mondjuk, örök időkre mentették meg az enyészettől és a feledéstől a két falu népi építészeti tradícióit" - emelte ki a lelkes anyaországi diákok és tanáraik munkáját értékelve a szónok.

Az eseményen dr. Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola elnöke az adományozók képviseletében köszönthette dr. Telekes Gábort, a SZIE Ybl Miklós Műszaki Főiskolai Kar főigazgatóját és dr. Szabó László tanárt, valamint Dévényi Tamás Ybl Miklós-díjas építészt. Az eseményen megjelent Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnöke, Gulácsy Lajos nyugalmazott református püspök, Katona Béla, a Kárpátaljai Magyar Szülők Szövetségének elnöke. Végezetül, de nem utolsó- sorban dr. Orosz Ildikó a megjelentek között köszönthette Péter Lászlót, az ungvári magyar főkonzulátus beregszászi ügyfélszolgálati irodájának konzulját, köszönetet mondva a külképviseletnek a kiállítási anyag zökkenőmentes átjuttatásáért az országhatáron.

-kv-