A rózsa növényvédelméről (IV.)

2005. május 20., 10:00 , 227. szám

A rózsákat sokféle betegség veszélyezteti. A legnagyobb problémát a gombabetegségek jelentik. Az alábbiakban ezek közül veszünk sorra néhányat, valamint az ellenük való védekezés lehetőségeit ismertetjük.

A rózsák gombabetegségei közé tartozik a kéregelhalás, a lisztharmat, a peronoszpóra, a rózsarozsda, a fekete levélfoltosság, a fenesedés, a korompenész és a szürkepenészes virágrothadás (Botritisz cinerea).

A kéregelhalás a rózsa föld feletti részét támadja, a levelekre nem terjed ki. Tünetei: meglehetősen nagy, beszáradó kerek foltok az egyéves vagy annál idősebb vesszők zöld kérgén, a metszés okozta sebek tájékán - általában a szemek közelében vagy az idősebb ágakon. A foltok területén a kéreg felreped, ami sallangos szélű rákos sebre emlékeztet. A fertőzés hatására az ág, majd az egész tő elpusztul. Elterjedését fokozzák az elhanyagolt sebek, a fagykár. A kórokozó gomba kora tavasszal és a nyár végén fertőz a sebzéseken vagy az ún. alvó rügyeken keresztül. Védekezésként metsszük le a fertőzött ágakat, a sebeket tisztítás után kezeljük.

Általánosan elterjedt és ismert rózsabetegség a lisztharmat. Jellegzetes tünete: a növény levelein - erősebb fertőzésnél az ágakon is - fehér, lisztszerű bevonat keletkezik. A levelek begörbülnek, besodródnak, majd pedig elszáradnak. A betegség kifejlődésének kedvez a meleg, fülledt levegő, a fényhiány, az erőteljes hőmérséklet-ingadozás, valamint a rózsafajták betegséggel szembeni érzékenysége. A lisztharmat igen súlyos károkat okozhat a hajtatóházakban.

Ugyancsak elterjedt gombás betegség a peronoszpóra, mely elsősorban hajtatóházakban jelentkezik. Tünetei emlékeztetnek a szőlőperonoszpóra tüneteire: a levélfonákon szürke penészfoltok, a levél felszínén sárgászöld, később piros színű, beszáradó foltok jelennek meg. A beteg levelek besodródnak, majd lehullanak. A Zineb nevű vegyszerrel védekezhetünk ellene.

A rózsarozsda tavasszal jelentkezik narancsvörös termőtestek alakjában, előbb a fás részeken, később a zöld hajtásokon, idővel a levélnyélen, a hajtásokon is narancssárga, majd fekete spóratelepek mutatkoznak. A betegség gyengíti a rózsatöveket, erősebb fertőzés a tövek pusztulását okozza. A rózsarozsda ellen réztartalmú szerekkel, valamint bőséges káliumtrágyázással védekezhetünk. A fertőzött részeket ez esetben is el kell távolítani, majd megsemmisíteni.

M. B.