Galéria: Hidi Endre

2005. május 27., 10:00 , 228. szám

1944-ben született Nagydobronyban, azóta is ott él. Tanulmányait az Ungvári Iparművészeti Szakiskolában végezte. Tagja a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának, a MKIT-nek és az Ukrajnai Képző- és Iparművészek Szövetségének. Egyéni kiállításai voltak Budapesten, Kijevben, Ungváron, Beregszászban, Karcagon, Békéscsabán és Szegeden. Csoportos kiállításokon vett részt Budapesten, Kijevben, Varsóban, Hannoverben, Ungváron, Szegeden, Bátyúban és Técsőn.

Hidi Endre szépen díszített, a népművészet elemeit felhasználó, mégis modern, finoman megmunkált kerámiáival van jelen a művészeti életben. Ezúttal a Nagydobronyi vizeskorsó c. munkáját mutatjuk be.

A művésznek az archaikus, tradicionális forma és bizonyos fokú modern törekvések ötvözésével sikerült egy kiemelkedően szép, míves darabot alkotnia. Nincsen rajta semmi fölösleges dísz, ennek ellenére, vagy talán pont ezért egyszerűségében is remekmű. A korsó díszítésére jellemző a hagyományos népművészeti motívumok használata, újít viszont a művész a korsó fehér és a díszítőelemek kék színe által. Az úgynevezett dobronyi "csecses korsó" nemcsak dísztárgy, hanem hétköznapi használati funkciót is ellát. Szerepe ugyanaz, mint évszázadokkal ezelőtt: kiválóan frissen tartja az ivóvizet, így szépsége mellett hétköznapi használatra is ajánlott.