A múlt törölve, irány a következő parlamenti választás

Arculatváltás az UMDSZ-nél

2005. május 27., 10:00 , 228. szám

Szocdem múlt feledve, majdhogynem ellenzéki magyar szervezetté alakul az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) - derült ki a hatalompárti szerepből a tavalyi elnökválasztás következtében kicsöppent szervezet múlt szombati beregszászi rendkívüli kongresszusán.

Az arculatváltás akár szó szerint is értendő, hiszen a beregszászi kultúrházat ezúttal nem öltöztették kék-sárgába, mint a két évvel ezelőtti alakuló kongresszuson, a virágfüzérek szigorúan piros-fehér-zöldek voltak. A színpadkép hatásvadász kialakítása ugyan még a múltat idézte, a közgyűlés hallgatósága azonban már korántsem: a széksorok bizony foghíjasok voltak - megkopott a hírhedt pártfegyelem. Úgy tűnhetett, hogy míg két évvel ezelőtt sokan szerették volna, ha ebben a teremben látják őket, addig ma jobbára csak azok jöttek el, akik politikai hovatartozását amúgy sem kérdőjelezheti meg senki.

A címben beígért arculatváltás lényege azonban természetesen nem a külsőségekben, hanem a felszólalásokban volt leginkább megragadható. Gajdos István elnök beszámolója például több szempontból is megdöbbenthette azokat, akik még adnak arra, hogy tudnak pirulni. Mindenekelőtt és legfőbbképpen: nem hangzott el a szájából az SZDPU(o) kifejezés, aminthogy arról sem történt említés, miszerint immár hónapok óta más párt színeiben képviseli a magyarságot a Legfelsőbb Tanácsban "egyetlen képviselőnk". A jelek szerint azonban ez az UMDSZ-küldötteket nem zavarta, hiszen más sem hánytorgatta fel különösebben a múltat, nem számolt be arról, mi lett korábbi szociáldemokrata tagságával, funkciójával, meggyőződésével. Egyáltalán, arról, hogy a télen egy kisebbfajta rendszerváltás ment végbe az országban, leginkább csak abban a vonatkozásban történt említés, hogy kinyilatkoztathassák, miszerint a KMKSZ megint a rossz oldalon áll, s az új hatalom üldözi az UMDSZ-t.

Az üldözöttség momentumát érdemes külön is hangsúlyozni, miután a szervezet több oszlopos tagja is előadta sérelmeit a küldötteknek. Példának okáért az új hatalom üldözöttjének mártírarcával panaszolta fel a lapot ért állítólagos támadást Kőszeghy Elemér, a Kárpáti Igaz Szó (KISZ) főszerkesztője; Ambrus Pál, az Illyés Közalapítvány (IKA) kárpátaljai alkuratóriumának elnöke pedig az IKA központi irodája részéről tapasztaltak miatt kesergett. (Az iroda például nem fogadta el, hogy az UMDSZ-párti csonka alkuratórium a Kőszeghy Elemér vezette KISZ-t a független pályázók közé sorolta - a szerk.)

Miközben azonban Gajdos elnök úr beszédében a szokásos közhelyekkel sokadszor ajánlott békejobbot politikai ellenfeleinek, egy ügyes átkötéssel már meg is fogalmazta a lényeget, mely nem éppen a békülés és összefogás szándékára utal: "...mindig találunk arra lehetőséget, hogy önálló politikai erőként, a pont e célból létrehozott Ukrajnai Magyar Demokrata Párt zászlaja mögé felsorakozva is nyertes ügyeket szolgáljunk." Azaz, ki van adva a jelszó: irány a jövő évi parlamenti és helyhatósági választások, persze lehetőleg egy győzelemre esélyes politikai erő oldalán!

Alapvetően a választási előkészületeket, illetve az "ellenzéki" szerep követelményeit szolgálták a kongresszuson végrehajtott alapszabály-módosítások is. Így például, a jövőben 15 fősre bővül az országos elnökség, melyet néhány olyan kulcsfunkcionáriussal bővítettek, aki vélhetőleg az adminreszursz hiányában némi intézményi hátteret biztosíthat az UMDSZ akcióihoz az egyes kárpátaljai régiókban. Ugyancsak kampányfogásnak tűnik, hogy az eredetileg négyévente megrendezendő kongresszusok helyett az UMDSZ ezentúl évente tart majd közgyűléseket, s így várhatóan alkalma nyílik majd a szervezetnek, hogy egy újabb közgyűléssel rukkoljon ki még a jövő tavasszal esedékes választások előtt.

-bkv-