Növényvédelmi előrejelzés

2005. május 27., 10:00 , 228. szám

A szőlőben a gombabetegségek és a szőlőperonoszpóra ellen permetezzünk. Hatásos gombaölőszerek a Quadris 0,8 liter/ha, a Discus 0,3 liter/ha, és a Topas 0,25 liter/ha-os mennyiségben. A gombabetegségek mellett lényeges védekeznünk a szőlőnkben a megjelenő kártevők ellen is, ilyenek a szőlőmoly és a májusi cserebogár. A kártevők ellen alkalmazható szerek: Bi-58 (1-2 liter/ha), Zolone (1,2-3 kg/ha), valamint a Talstar (0,2 liter/ha).

A gyümölcsösben különösen az almánál és a körténél a gombabetegségek közül a lisztharmat és a varasodás jelent problémát. Az ellenük alkalmazható szerek a Horus (0,2 kg/ha), a Dithane M-45, a rézoxiklorid (6 kg/ha). Ehhez a szerhez keverhetünk még kénport is 16 kg/ha mennyiségben, ami a lisztharmat ellen nyújt védelmet. Baracknál a levélsodródás, a gyümölcsrothadás, valamint a monília jelent problémát. Hatásos szer ellenük a Topsin M 2,9 kg/ha mennyiségben. Ugyanez a szer, ha cseresznyénél vagy meggynél alkalmazzuk, akkor 1 kg/ha a menynyiségben használható. Lényeges védekeznünk az almamoly, a levéltetvek ellen is. Ellenük hatásos szerek az Insegar 25 WP 0,6 kg/ha, a Mach 1 liter/ha mennyiségben.

A zöldségféléknél a palánták kiültetése után célszerű a palánták kezelése fitoftóra ellen. Hatásos kontaktszerek: rézoxi-klorid vagy a bordói lé 0,5-0,7%-os oldata, a felszívódó szerek közül a Ridomil Gold (2,5 kg/ha), a Quadris (0,6 liter/ha).

Tavaszi vetésűek esetében lényeges a gyomirtás elvégzése a kalász megjelenéséig. Hatásos gyomirtószerek: Granstar (16 g/ha), Laren (8 g/ha). A csigák ellen hatásos szerek: a Karate (0,2 liter/ha) és a Zolone (1,5-2 liter/ha).

A Beregszászi Növényvédelmi Szakosztály jelentése