2005. június 3.

2005. június 3., 10:00 , 229. szám

Éljünk a lehetőséggel ... MÁTÉ 9, 9 -13

Máté evangéliumában olvassuk, hogy Jézus Gadarából áthajózik Kafarnaumba, ahol egy béna embert visznek hozzá hordágyon. Jézus tudja, hogy az ember lelke betegebb, mint a teste, ezért a lelkét gyógyítja meg előbb: "Bízzál fiam! Bocsánatot nyertek bűneid." (Vö. 8,2 ) Így ember még sohasem fogalmazott a bűnnel kapcsolatban, soha senki nem reagált így a bűnre. Jézus kijelenti, hogy van hatalma a földön a bűnök megbocsátásra (vö. 9,6). A bűnbocsánat isteni tevékenység, azért váltja ki az írástudókból a gondolatot: "Ez káromkodik" (vö. 8, 4), de Jézus tudja, hogy ő Isten Fia és van hatalma teremteni. Nem arról van itt szó, hogy valakinek azt bocsátotta volna meg, amit személyesen ellene követett el. Ebben az értelemben mindenki mindenkinek megbocsáthat. Jézus sokkal többet mond: "Bűneid meg vannak bocsátva!" A bűnt ténylegesen megbocsátja, eltörli és megsemmisíti. Jézus ítéletet mond a bűn fölött, megszabadít a bűn és a halál törvényétől. A bűnnel megterhelt ember számára egy új életet teremt.

Nem sokkal a béna meggyógyítása után Jézus betér egy vámos házába, hogy nála étkezzék. Ott bűnösökkel és vámosokkal egy asztalhoz telepedik, mert: "Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Menjetek csak, és tanuljátok meg, mit jelent ez: Irgalmasságot akarok és nem áldozatot. Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket" (vö. 9, 12-13).

Jézus saját mivoltával és istenségével egy új állapotot és új életet teremt mindazok számára, aki élni akarnak. Ennek az új életnek a lehetőségét és a kiengesztelődés módját Jézus tanítványaira bízza e szavakkal: "Békesség nektek! Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket." E szavak után rájuk lehelt és ezt mondta: "Vegyétek a Szentlelket! Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, s akinek megtartjátok, az bűnben marad." (Jn 20, 21-23). Az Egyház Jézustól kapta a hatalmat, hogy úgy foglalkozzon a vétkekkel és a bűnökkel, mint ahogy ő maga kezelte azokat. Ez mindenekfölött más lehetőséget tár föl. Ami a család, az iskola és az állami bíróság nevében nem lehetséges, az valósággá válik "az Atya, és a Fiú, és a Szentlélek nevében" - az ember ténylegesen megszabadul a bűntől és új, még tökéletesebb életet élhet. És mindezt Jézusnak köszönheti. "Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki az Istennel!" (2Kor 5, 20). Éljünk ezzel a lehetőséggel, hiszen Isten Fia azért jött, hogy gyógyítson.

Weinrauch Márió