Galéria: Benkő György

2005. június 3., 10:00 , 229. szám

Benkő György 1947-ben született Beregszászban. Tanulmányait az Ungvári Iparművészeti Szakiskolában végezte. Tagja a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának (RIT) és az MKIT-nek. Csoportos kiállításokon vett részt Kijevben, Varsóban, Hannoverben, Budapesten, Ungváron, Munkácson, Beregszászban, Técsőn és Bátyúban.

Absztrakt szürrealista képei markáns egyéniségéről és belső vívódásai indulatos, robbanékony kifejezéséről egyaránt szólnak. Az egyik legimpulzívabb, legexpresszívebb festő. Fantáziája, különös iróniája, tehetsége európai viszonylatban is a legkiválóbbak közé emelik. Most a Gyökerek című alkotását mutatjuk be.

A festő az alapra több rétegben vitte fel a festéket, majd annyira megmunkálta, "agyongyötörte" a felületet, hogy a kép rendkívül plasztikussá, szinte domborművé vált, melyet azonban a festőspaklival és más technikai megoldásokkal rendkívül mozgalmassá, attraktívvá alakított át. A sötét alapból kivillanó dekoratív színek, a vörösek, sárgák szinte égnek, míg a hidegebb színek némileg ellensúlyozzák, levegősebbé teszik az összhatást. A Gyökerek című kép olyan alkotás, melyen a művész mondanivalóját is tökéletesen érzékelhetjük, a lélek vívódásait, a mélységeket és a szárnyalásokat csakúgy, mint a kiindulópontot, az alfát, a "gyökereket", melyek nélkül nincsen beteljesedés.

F. Zs.-R. Gy.