Interjú Balázs Palival

2005. június 3., 10:00 , 229. szám

A Beregszászi Város-napok alkalmából a város vendége volt Balázs Pali, akit ittlétekor dalairól, a közönségről, mindennapjairól kérdeztük.

- Már nem először vendégszerepelsz Kárpátalján. Milyennek tartod az itteni közönséget?

- Igen, jártam már Kárpátalján, de nem Beregszászban, hanem Nagydobronyban 2 évvel ezelőtt. Akkor ez történelmi pillanat volt a számomra, mert először léptem át a határt errefelé. Egyébként más magyarlakta határon túli területeken már hat éve turnézom.

- Hogyan készülsz egy ilyen fellépésre?

- Minden egyes alkalommal különös érzés fog el: sosem tudom, hogy milyen lesz a fogadtatás. Nem vagyok izgulós típus, de mindig vannak bennem kérdések: vajon milyen lesz a közönség, hogy fogad majd? A beregszásziak nagyon kedvesek, aranyosak voltak, csak egy dolgot sajnálok, hogy nem volt teljesen teltház, de bízom benne, hogy a jó hangulatú estének híre megy, és a jövőben fogunk találkozni még.

- Melyik dalodat énekeled a legszívesebben, van-e kedvenc slágered?

- 9 lemezem jelent meg eddig, ami kb. 120 dalt jelent. Talán közhelyként hangzik, de mindegyik dalomat, akár saját szerzemény, akár feldolgozás, egyformán szeretem, mégis vannak olyan dalok, amelyek végigkísértek a zenei pályámon, s már- már védjegyemmé váltak, mint a Se veled, se nélküled, a Kék a szeme vagy a Sirályok sírnak. A legutóbbi lemezemről, amelyen 4 saját dalom is megjelent, a Hiába sírok, valamint a Nélküled, mondd, mi lesz holnap című lírai hangvételű dalok a kedvenceim.

- A dalaidból úgy tűnik, hogy romantikus lélek vagy. A magánéletben is így van ez?

- Azt gondolom, hogy azokat a dalokat, amelyek a repertoáromban szerepelnek, csak úgy lehet hitelesen előadni, ha az ember azonosulni tud velük. Romantikus lélek vagyok, de ha kell, harcolni is tudok, egyébként az oroszlán csillagjegyében születtem. Ez a fajta érzékenység a mindennapjaimban is visszaköszön, szabadidőmben szeretek kijárni a szabadba, vízpartra. A kisfiam születése óta ez még inkább így van. Vele új fejezet kezdődött az életemben, sok időt töltünk együtt. Szeretem a nyugalmat és a csendet.

- Mutasd be, légy szíves, társaidat: Talizmánt, Mulatós Misit.

- Az én pályafutásom vidékről indult, ami sok fiatal zenész számára példaértékű lehet. Sok levelet, kazettát, cd-t kapok fiataloktól, hogy ha van lehetőségem, segítsek. Vannak olyan előadók, akiket tehetségesnek találok, nekik megpróbálok segíteni, de az ő színpadi teljesítményükön múlik a siker. A végső szót mindig a közönség mondja ki.

- Utolsó kérdésem a külsőddel kapcsolatos, nevezetesen a hajaddal. Gondolom, sok itteni rajongód kíváncsi arra, vajon eredetiek-e Balázs Pali göndör fürtjei?

- Igen, eredetiek, édesapámtól örököltem. Korábban, 18 éves koromig rövid volt a hajam és egyenes, azaz mire göndörödött volna, levágattam. Aztán egyszer megnövesztettem, akkor lett ilyen a frizurám. Göndör fürtjeim ma már hozzátartoznak személyiségemhez és egyfajta védjegyként is szolgálnak.

F. V.