Nemzetközi motorostalálkozó Beregszászban

2005. június 3., 10:00 , 229. szám

A Beregszászi Városnapok - 2005 rendezvénysorozat keretében a múlt vasárnap nemzetközi motorostalálkozóra került sor a városban, melyen közel 200 motoros vett részt Kárpátaljáról. Rajtuk kívül Ukrajna több megyéjéből, Magyarországról, sőt még Szlovákiából is érkeztek résztvevők.

Az első motorkerékpárok déltájt dübörögtek végig a városon. Délután aztán egyre több BMW, Harley Davidson, Suzuki és egyéb márkájú motorkerékpár érkezett a találkozó színhelyére, az Oázis parkba.

A motorosok felsorakoztak és elindultak, hogy a városban tegyenek néhány tiszteletkört dohogó járgányaikkal, majd áthaladtak Makkosjánosi, Balazsér, Nagybégány és Beregdéda településeken. A visszatérő motorosokat Beregszászban hangulatos zene várta, és kezdetét vette a népünnepély motoros módra, jó zenével, sörrel, bográccsal és halászlével "színezve".

Kihasználva a pillanatnyi szünetet, megkérdeztük a motorosoktól, mi vonzza őket a vasparipákhoz. Mint a beregszászi Petrás Miklós elmondta, hatéves korában ült először motorkerékpárra, és azóta a száguldás egy életre szóló szenvedéllyé vált számára. Suzuki márkájú chopperje 1500 köbcentis és 80 lóerős. Ez a típus a középkategóriába sorolható, és viszonylagos "olcsósága" miatt eléggé népszerű a kárpátaljai motorosok körében. Emellett egy Ural motorral is rendelkezik. Évente csak 3-4 hónapig tart az idény, és jön a tél, amikor sajnos csak a garázsban tud gyönyörködni gépeiben, melyek karbantartására, vérbeli motoros lévén, rengeteg időt szentel.

A Gutról érkezett Peres László szintén egy Suzuki márkájú chopper boldog tulajdonosa. Ő is gyermekkora óta motorozik. Egy mopeddel kezdte, majd átült egy Minszk márkájú motorkerékpárra, melyet több Jawa is követett, s végül következett a jelenlegi, a 400 köbcentis, alsó kategóriába sorolható Suzuki Desperado. Elmondása szerint erre a típusra egy internetes katalógusban figyelt fel, aztán villámgyors döntés következett: elutazott Dnyipropetrovszkba és megvásárolta az áhított motorkerékpárt. Mivel vállalkozói teendői lekötik, Peres László csak a hétvégéken tud időt szentelni kedvtelésének, a haverokkal való túrázásnak. Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi a jó a motorozásban, elmondta, hogy a szabadság, és az érzés, ahogy dübörög alattad a motor.

Baráth József