Útravaló 2005

A Kárpátalján magyar nyelven érettségizők évkönyve

2005. június 3., 10:00 , 229. szám

Harmadik alkalommal kerül a kárpátaljai magyar maturandusok ballagótarisznyájába egy könyvecske, mely számbaveszi vidékünk érettségiző fiataljait. A magyar iskolák végzőseinek s tanárainak névsorát gyűjtötte egybe a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, egyfajta számvetést készítve ezáltal középiskoláinkról.

A fiatalok életében nagy, nemegyszer sorsfordító esemény az érettségi. Ezt teszi még emlékezetesebbé ez a gyűjtemény.

Változatosak az iskolák által választott idézetek. A klasszikusoktól vett gondolatok mellett Ákostól, Pataky Attilától is találunk mottóul választott sorokat. Közös az idézetekben az emberség, a hit, a tenni akarás, a bizalom, amivel útnak indul ez a több mint 1000 fiatal, vállalva, hogy "...nekivágunk a küzdelmes mának, / S épít karunk egy szebb holnapot". (Arany János) Nem csupán útravalóul szolgálnak ezek a gondosan megválasztott idézetek, hanem segítik az életben való eligazodást, a helyes út megválasztását, de összességükben egyfajta közösséggé szerveződést is előmozdítanak.

Egyes iskolák osztályképet, az alma matert ábrázoló fotót is mellékeltek. Kár, hogy nem tette ezt meg valamennyi oktatási intézmény.

A kötetet magyar népi keresztszemes hímzésmotívumok díszítik.

Az Útravaló című kötet túlmutat elsődleges jelentésén. A közös szülőföld, az összetartozás, a nemzedékké formálódás érzését erősíti, segíti a diákok otthonvilágának kialakítását.

A kiadványt Gönczy Sándor szerkesztette, a Tankönyv-és Taneszköztanács sokszorosító műhelyében készült, s a KMPSZ ajándékaként eljut valamennyi kárpátaljai maturandus ballagótarisznyájába.

pm.