Galéria: Magyar László kiállítása a főiskolán

2005. június 10., 10:00 , 230. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) kiállítótermében megnyílt nyári tárlaton Magyar Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) elnökének munkái kerültek kiállításra.

A tárlatot dr. Orosz Ildikó, a KMF elnöke nyitotta meg, megköszönve Magyar Lászlónak, hogy művésztársaihoz hasonlóan az itt kiállított munkáival lehetőséget biztosít a beregszászi művészetkedvelőknek és a főiskolás diákoknak a kárpátaljai magyar képzőművészet megismeréséhez. Benkő György, a főiskola tanára, a RIT tagja laudációjában Magyar László munkásságát méltatta: az alkotások mély filozófiai tartalmát, az oldott, laza ecsetkezelést, a kiérlelt színvilágot és a képek harmóniáját. Riskó György, a KMKSZ kulturális titkára, a RIT alelnöke a művésszel a képzőművészeti iskolában együtt eltöltött diákévekről beszélt, a hazai és a külföldi: a beregszászi, az ungvári, a budapesti, a varsói és az EXPO 2000 keretén belül Hannoverben megrendezett közös kiállítások sikerére emlékezett. Somogyi László, a Magyar Köztársaság konzulja elismerő szavakkal nyilatkozott Magyar Lászlóról, elmondta, annak ellenére, hogy a művésznek egyszerre a saját pályáját és a RIT elnökeként a Társaság dolgait is egyengetnie kell, mégis jut ideje csodálatos képeket festeni. Csernicskó István, a KMF rektorhelyettese arról beszélt, hogy a főiskola alapításától kezdve arra törekedtek, hogy az intézményben ne csak szigorú értelemben vett ismereteket, tudást adjanak, hanem egyben a diákok lelkét is neveljék, szépre, jóra, a kultúra és a művészet szeretetére. "Erre a lehetőséget a nemrég létrehozott Révész Imre Kiállítóterem adja meg számunkra, és külön öröm, hogy ebben a munkánkban Magyar László itt kiállított munkái is segítenek bennünket"– mondta Csernicskó István.

Ezt követően mindenki megtekinthette a gazdag tárlatot, melyen többek között olyan munkák kaptak helyet, mint a Zrínyi Ilona levelei, az Árvíz a Latorcán vagy a Pipacsok. A tárlatot megtisztelete jelenlétével Gulácsy Lajos nyug. református püspök, dr. Soós Kálmán, a KMF rektora, Szopkó Tamás, a Megyei Néprajzi Múzeum igazgatóhelyettese, a Révész Imre Társaság művészei, valamint a főiskola munkatársai és diákjai. A tárlat megnyitóját a főiskola kórusának előadása tette még ünnepélyesebbé.

Fischer Zsolt