Puffer rendszerek a természetben

2005. június 10., 10:00 , 230. szám

Május 25-én a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) Kölcsey Ferenc Szakkollégiumában a Kölcsey Esték keretén belül Csoma Zoltán főiskolai tanár tartott előadást Puffer rendszerek a természetben címmel.

Mint Csoma Zoltán a jelenlévőknek elmondta, a különböző természeti közegek (vizek, talajok stb.) mind rendelkeznek valamilyen pufferképességgel. Ez a képesség azt jelenti, hogy a talaj képes a beléjük kerülő különböző anyagokat valamilyen mértékben semlegesíteni és lekötni. Ez a képesség azonban véges. Sok talajnak gyenge a savtompító képessége, ami azt jelenti, hogy csupán kis mértékben vagy pedig egyáltalán nem képes a savas hatásokat kivédeni, ami előbb-utóbb azt eredményezi, hogy a talaj termőképessége csökken.

Az előadáson elhangzott, hogy ezeknek a savas anyagoknak egy része természetes, más része pedig antropogén eredetű. Különösen veszélyesek az ember által a természetbe juttatott anyagok, például a savas esőt okozó kén- és nitrogénvegyületek, valamint a helytelenül alkalmazott savanyú műtrágyák, mert ezek nagy mértékben károsítják a talajt.

- Alapvető dolog mindennapjainkban, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer kerüljön az asztalunkra. Ezeknek az előállítása, megtermelése csak jó talajon lehetséges. Ezért nagyon oda kell figyelni arra, hogy földjeink minőségét megőrizzük, óvjuk, egyrészt azáltal, hogy ismerjük a talajoknak a tulajdonságait és ezeket figyelembe véve gazdálkodunk, másrészt pedig nem szennyezzük a természetet. Talajkészletünk nemzeti kincs - összegezte végezetül az előadó.

Fischer Zsolt