Vádat emeltek Pauljo és Csubirko ellen

2005. június 10., 10:00 , 230. szám

Bűnvádi eljárás indult a jelenleg őrizetben levő Ivan Rizak volt megyei kormányzó két tanácsadója - Volodimir Pauljo, a Zakarpattya futballklub elnöke, és Viktor Medvedcsuk, az Elnöki Adminisztráció volt elnökének rokona, Ivan Csubirko ellen.

A Korrespondent.net internetes hírújság szerint a belügyminisztérium sajtószolgálata közölte, hogy a büntetett előéletű Pauljo ellen összesen 34 bűnvádi eljárás indult, többek között banditizmussal, huliganizmussal, terrorista cselekmény elkövetésével, rendbontásra történő felbujtással vádolják. Ugyancsak szerepel a vádpontok között a rendőrök tevékenységének akadályozása, a rendőrök fenyegetése, illetve bántalmazása, tulajdon előre kitervelt megrongálása, hivatali dokumentumok eltulajdonítása, az emberi szabadság törvénytelen korlátozása, életveszélyes fenyegetés, lőfegyver jogellenes birtoklása, gyilkossági kísérletek, a rendvédelmi szervek tagjainak életére törés, politikusok tevékenységébe történő beavatkozás, erőszak alkalmazása közéleti személy ellen.

A jelenleg őrizetben levő Pauljo az elnökválasztási események során, 2004 decemberében az ungvári Avangard stadionban szerveződő terroristacsoport egyik vezére volt.

Ivan Csubirkót, aki ellen nemzetközi körözést adtak ki, gyújtogatással, a parlamenti képviselőkkel szemben elkövetett huliganizmussal és erőszakkal, állami épületekbe való betöréssel, életveszélyes fenyegetésekkel vádolják. Csubirko Medvedcsuk feleségének, Okszana Marcsenkónak a húgát vette feleségül, így rokoni kapcsolatban áll Viktor Medvedcsukkal.

Rizak továbbra is előzetes letartóztatásban marad

A Ternopoli Fellebbviteli Bíróság elutasította Rizak fellebbezését az Ungvári Járási-Városi Bíróság által az őrizetbe vételéről hozott döntés ellen. A volt kormányzó ügyvédei megpróbálták elérni a taláros testületnél, hogy védencük 700 ezer hrivnya óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen az ellene felhozott vádak ellen. A bíróság azonban helyben hagyta a korábbi döntést (két hónapnyi időtartamú előzetes letartóztatás), azaz Rizak továbbra is előzetes letartóztatásban marad.

Baráth József