Buliztak az irkások

Hatalmas ünnepség az Irka 12. születésnapja és a gyermeknap alkalmából

2005. június 17., 10:00 , 231. szám

Az esős időjárás miatt ezúttal "tető alatt", a beregszászi művelődési házban rendezték meg vasárnap délután a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és az Irka hagyományos gyermeknapi ünnepségét, mely egyben a népszerű kárpátaljai gyermeklap 12. születésnapi bulija is volt.

Bizony, szűknek bizonyult az egyébként hatalmas művelődési ház a mintegy hatszáz gyereknek, valamint az őket kísérő szülőknek, tanároknak, a hangulat mindazonáltal kiváló volt, s mindenki találhatott kedvére való elfoglaltságot. Az előcsarnokban a ruganyos "légvár"-ban tobzódhattak a mozgásra vágyók. Egy emelettel feljebb kedvükre rajzolhattak a gyerekek, vagy hurkapálcából, pamutfonálból és drótból varázsolhattak csodákat. A hatalmas előadóteremben ezenközben egymást követték a nagyszerű produkciók: a Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola növendékei és tanárai viski és szatmári táncokat adtak elő, Weinrauch Katalin, az Irka állandó szerzője az alkalomra írott versét olvasta fel, a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház Ficseri Gyermekszínjátszó Csoportja előadta Az emberke tragédiája című nagy sikerű darabját, a bátyúi Cókmók Bábszínház révén pedig Vitéz Lászlónak is szurkolhattunk. Mindeközben persze maguk a nézők-ünnepeltek-ünneplők is előadhatták a színpadon kedvenc versüket-dalukat, méghozzá ajándék fejében.

A nap következő fénypontja a tombola volt, amelyen szinte valamennyi résztvevőnek jutott ajándék a Dorcas segélyszervezet jóvoltából, azután pedig a hagyományokhoz híven mindenki vehetett a születésnapi tortából, amelyből idén egy mázsát sütöttek a gyerekeknek.

P. Punykó Mária, az Irka főszerkesztője, valamint Kovács Erika, Gabóda Éva szerkesztők, Prófusz Marianna, Gergely Éva, és Rózsa Jolán tanárok, s végül, de távolról sem utolsósorban, a szervezésből oroszlánrészt vállaló Gabóda Béla, a Rákóczi-főiskola tanára jóvoltából csodálatos ünnepségben lehetett részük idén a gyerekeknek. Remélhetőleg, ígéretéhez híven, az Illyés Közalapítvány is támogatni fogja a rendezvényt, s akkor jövőre is lehet majd hasonlóan kedves ünnepük a gyerekeknek Kárpátalján.

bkv