Eljárás indul az SZBU volt vezetői ellen

2005. június 17., 10:00 , 231. szám

Szvjatoszlav Piszkun főügyész bejelentette, hogy Volodimir Szacjuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) volt elnökhelyettese ellen nemzetközi körözést adtak ki. A Legfőbb Ügyészség bűnvádi eljárást indított Szacjuk ellen hivatali hatalommal való visszaélés, okiratok hamisítása és ezek bűnös módon való felhasználása vádjával.

A 2003-2004-es években Szacjuk az SZBU első elnökhelyettese volt, ezt megelőzően pedig parlamenti képviselő, az SZDPU(o) frakciójának tagja. Az SZBU második emberévé történő kinevezése ellenére sem volt hajlandó megválni azonban képviselői mandátumától, ezért a fővárosi fellebbviteli bíróság megfosztotta őt ettől. Valószínűleg ez is közrejátszott abban, hogy a mentelmi jogot is biztosító mandátum hiányában Szacjuk, tartván őrizetbe vételétől és a felelősségre vonástól, külföldre menekült.

I. Szmesko, az SZBU volt elnöke szerint, aki ellen szintén bűnvádi eljárás indult lőfegyverek csempészésének vádjával, eltűnése nincs összefüggésben Juscsenko megmérgezésével (az elnökválasztási kampány idején Juscsenko Szacjuknál vacsorázott, és ezután jelentkeztek nála a mérgezés tünetei).

B. J.