Ismét Orbán Viktor a Fidesz Magyar Polgári Szövetség elnöke

A FideszXVIII. kongresszusa

2005. június 17., 10:00 , 231. szám

Június 11-én került sor a Fidesz Magyar Polgári Szövetség tisztújító kongresszusára, melynek legfontosabb eseménye az volt, hogy ismét pártelnökké választották Orbán Viktort. A rendezvényen részt vett a KMKSZ delegációja, Kovács Miklós vezetésével.

A rendezvényt Schmitt Pál alelnök nyitotta meg, aki szerint a párt az elmúlt évben minden fronton győzelmet aratott, kivéve egyet: a december 5-i népszavazást, "ahol az anyaország nem viselkedett édesanyához méltóan".

Ezután Áder János, a Fidesz frakcióvezetője szólalt fel, aki értékelte a jelenlegi kormány ténykedését. Majd Pokorni Zoltán következett, aki beszédében elmondta, hogy tanultak a múltban elkövetett hibákból, és reméli, a választók bíznak a Fideszben, mert szükségük lesz a bizalomra a 2006-os választások után, amikor is kormányozni fognak.

A kongresszus küldöttei egyedül Orbán Viktort jelölték elnöknek, akit 1318 igen, és 4 érvénytelen szavazattal választottak meg, valamint megválasztották a Fidesz-MPSZ alelnökeit is. Az eddigi két alelnök, Pokorni Zoltán és Schmitt Pál mellett akiket újraválasztottak, még két alelnök segíti az elnököt. Ők Varga Mihály korábbi pénzügyminiszter és Pelczné Gáll Ildikó, aki a Fidesz első női alelnöke és Miskolcról érkezett. Így a pártnak jelenleg négy alelnöke van.

A kongresszus küldöttei egyedül Orbán Viktort jelölték elnöknek, akit 1318 igen és 4 érvénytelen szavazattal választottak meg. Az eddigi két alelnök, Pokorni Zoltán és Schmitt Pál mellett, akiket újraválasztottak, még két alelnök segíti az elnököt. Ők Varga Mihály- korábbi pénzügyminiszter és Pelczné Gáll Ildikó, aki a Fidesz első női alelnöke és Miskolcról érkezett. Így a pártnak jelenleg négy alelnöke van.

A több mint ezer ember előtt tartott záróbeszédében Orbán Viktor megköszönte a Szövetség tagjainak és szimpatizánsainak az elmúlt három év munkáját, a bátorságot és kitartást. "Örülök annak, hogy a mi szervezetünk egy közösség is, és hosszú, nehéz idők elmúltával is barátságot, szeretetet, egymásra való számítást, egymásra való figyelmet, egymás segítségét várhatjuk el egymástól"- mondta. Ezt az időszakot a "Fidesz történetének legmozgalmasabb időszakának" nevezte, hiszen Magyarországon először alakult egy párt Szövetséggé, először állt ki egy és negyedmillió ember egy ügyért, a Nemzeti Petícióért, először voltak európai parlamenti választások, amelyen annyi szavazatot kaptunk, mint a többi párt együttvéve, először szereztünk mandátumot hetven százalékos többséggel - utalt a soproni időközi választásra -, először szavaztak az emberek köztársaságielnök-jelöltre, aki végül Magyarország elnöke lett - sorolta. Hozzátette: először lett Magyarországnak olyan államfője, akit a baloldali többség ellenében választottak meg, és aki "egy nemzetet egyesíteni képes, polgári értékrendű" személyiség. Az európai alkotmány leszavazásáról elmondta, hogy személyes kudarcnak éli meg a magyar nemzeti érdek szempontjából hasznot hozó szerződés bukását, amelyből egyébként - megbocsáthatatlan módon - kimaradt a keresztény értékekre való utalás. Azonban most, amikor az Európai Unió bajban van, alakítói lehetünk a jövőjének. Ez egy lehetőség számunkra, hogy teljes jogú tagjaivá válhassunk a közösségnek.

A jobboldal küldetéseként a Szövetség elnöke azt nevezte meg, hogy kiteljesítette a demokráciát és a szabadságot, és hogy alternatívát nyújtson a választáson. Magyarországon a magyar embernek kell a legfontosabbnak lennie - mondta. - Ha ez teljesül, "akkor Magyarország egy olyan ország lesz, ahol emberhez méltó életet élünk, a nyugdíj nem segély, a munka nem alamizsna, a tanulás nem kiváltság, az egészség nem üzlet, és nem döntenek rólunk a megkérdezésünk nélkül"- jelentette ki Orbán Viktor.

(Fidesz Webszerkesztőség, R.T.)