Június a kertben

2005. június 17., 10:00 , 231. szám

A gyümölcsösben: elérkezett a szamóca szüretelésének az ideje. Ilyenkor is figyelemmel kell kísérni a gyümölcsök egészségi állapotát. Szüreteléskor a legfontosabb teendőink egyike a szürkerothadással fertőzött gyümölcsök eltávolítása. Ezeket ne csak a tövekről, de a földről is szedjük össze. A barnuló, rothadó, penészbevonattal borított gyümölcsök eltávolítása a területről megelőzi az újrafertőzés lehetőségét. A késői, június közepén, végén érő fajták esetében, ha kertünkben meg tudjuk oldani a különböző időben érő ágyások elkülönített kezelését, érdemes a levélfoltosság ellen folyamatosan védekeznünk, faltán- vagy kaptántartalmú szerekkel. A szerek várakozási ideje szüret előtt 11 nap. Szüret idején a szürkerothadás további fertőzésének lehetőségeit tudjuk csökkenteni, úgy, hogy a szüret ideje alatt lehetőleg nem öntözünk.

A szőlő ilyenkor virágzik, ezért lényeges védekeznünk elsősorban a gombabetegségek elszaporodása ellen. A szürkerothadás, a peronoszpóra és a lisztharmat ellen Benomyl és Zineb szerrel védekezzünk, vagy végezzünk kombinált védekezést a fürtök porozásával. Folyamatosan tartsuk gyommentesen a szőlőnket. Júniusban van itt az ideje a hónaljazásnak, valamint a szétterülő hajtások megkötözésének. Amennyiben száraz lenne az idő, a gyökereztető iskoláinkat feltétlenül öntözzük meg.

Dísznövényeink esetében a rózsák permetezését ismét el kell végezni. Ez a permetezés különösen nedves időjárás esetében lényeges, amikor a lisztharmat, a rozsda elsődleges tüneteit észleljük a kertünkben, valamint megjelennek a levéldarazsak álhernyói vagy a levéltetvek telepei, illetve a rózsakabóca egyedei. Ha ezek a tünetcsoportok egyszerre jelennek meg, kombinált védekezés javasolt: lisztharmat elleni kaptán vagy zineb hatóanyagú gombaölő szerből és dimetoát hatóanyagú rovarölő szerből készült permetlével védekezzünk. Folyamatosan figyeljük meg a többi egy- és kétnyári, illetve évelő növényünket. Amennyiben levéltetvek, kabócák, poloskák egyedeit, illetve a kórokozók megjelenésére utaló tüneteket észlelünk, náluk is el kell végezni a permetezést a rózsánál leírtak alapján.

Zöldségeinknél június elején a burgonyabogár fiatal lárváinak tömeges lombpusztítása idején ismételjük meg a kártevő elleni védekezést. A burgonya permetezésével egyidőben figyeljük meg a paradicsomunk egészségi állapotát, és amennyiben szükséges, azt is permetezzük. A hüvelyeseknél az akácmoly folyamatos rajzása, valamint a borsózsizsik megjelenése miatt folyamatosan védekezzünk. Június elején van az uborkaágyásoknál az indaképződés. Ekkor különös gondot fordítsunk a baktériumos szögletes levélfoltosság fertőzésének a visszaszorítására, réz vagy rézoxiklorid hatóanyagú szert használjunk. A hagymánál ez idő tájt a peronoszpóra ellen kell védekeznünk, valamint ilyenkor van a hagymalégy első nemzedékének a rajzása. Ilyenkor ajánlatos a védekezést mindkét probléma ellen egyszerre elvégezni, kaptán hatóanyagú gombaölő szerrel, valamint triklórfon hatóanyagú rovarölő szerrel. Bármely kultúránál is legyen szó védekezésről, a használni kívánt szereket úgy válogassuk össze, hogy azok élelmezés-egészségügyi várakozási idejét vegyük figyelembe, és semmi esetre se kezdjük el a szüretet annak lejárta előtt. Az is lényeges, hogy oda kell figyelnünk arra, hogy ha több kultúra van együtt kis távolságra egymástól, akkor a szer elsodródásveszélye nagy, és előfordulhat, hogy olyan növényre is szer kerül, amelyet nem is permeteztünk. A permetezést lehetőleg mindenképpen csak szélmentes időben végezzük.

M. B.