Magyarok! Építsük fel a Beregszászi Magyar Nemzeti Színházat!

Jótékonysági akció a beregszászi színház javára

2005. június 17., 10:00 , 231. szám

Június 6-án Budapesten a Magyar Nemzeti Színházban rendezett gálaesttel utolsó felvonásához érkezett az a civil kezdeményezés, amelyet a Független Magyar Művészeti Alapítvány hívott életre. Az akció célja a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház megsegítése volt, melynek továbbra is romos az épülete, helyreállítására pedig nincs pénz, habár átadását 1993 óta ígérik.

"Magyarok!

Építsük fel a Beregszászi Magyar Nemzeti Színházat!

Legyen civil kurázsink, ne hagyjuk, hogy tönkremenjen ez a rangos kulturális bázis!

Segítsük a kárpátaljai magyarokat!

Felkérjük a magyar építési vállalkozókat, gyáriparosokat, a legnagyobb, a nagy és a kis magyar cégeket, vállalkozókat, hogy segítsenek. Felkérjük a hazai színházakat, legyenek szolidárisak, tartsanak egy-egy jótékonysági előadást a beregszászi magyar színház és közönsége javára!

Felkérjük a művészeket, segítsenek egy országos, nagyszabású Jótékonysági Est megrendezésében.

Felkérjük a televíziókat, segítsenek, mutassák be a Beregszászi Nemzeti Színház előadásait és áldatlan helyzetüket, rendezzenek jótékonysági műsort, ismertessék a gyűjtés híreit, eseményeit, adjanak össznemzeti rangot az adományozásnak.

Felkérjük a sajtót, segítsen!"

Idézünk abból a felhívásból, mely a színház megsegítésére szólított fel minden, a határon túli magyar kultúrát, professzionális színházművészetet fontosnak tartó szervezetet és magánszemélyt.

A gálaesten, amelyet Jordán Tamás rendezett, többek között felléptek a Magyar Állami Operaház tagjai és szimfonikus zenekarának szólistái, az Új Színház művészei, a Honvéd Együttes Táncszínháza, a Mandel kvartett, Szakcsi Lakatos Béla dzsessz-zenész és még számos kiváló előadó.

A beregszászi társulat nevében Trill Zsolt mondott köszönetet mindazoknak, akik segítettek. Mint kifejtette, az akció keretében tizenegy budapesti és vidéki színházban kaptak lehetőséget, és voltak színházak, melyek saját előadásuk teljes bevételét ajánlották fel segítségképpen. A beregszászi társulat vezető színésze köszönetet mondott mindazoknak a művészeknek, akik kiállásukkal segítették a kezdeményezés sikerét: Törőcsik Marinak, Jancsó Miklósnak, Böjte Józsefnek és Bodor Pálnak, valamint a Republic együttesnek, Hobónak és a Hobó Blues Bandnek, valamint a Klezmer Bandnek, akik két nagyszabású jótékonysági koncertet adtak a beregszászi színház javára. További köszönettel tartozunk Tamás Gábornak, az erdélyi származású, Svédországban élő énekesnek, aki Kárpátalján koncertezett a színház javára. Köszönetet mondott a Jászay-díjas művész az egri és a ferencvárosi polgármesternek, akik egy-egy millió forintot ajánlottak fel a nemes cél érdekében.

Mindazonáltal az eddig összegyűlt támogatás még mindig csak tizede a munkálatok befejezéséhez szükséges összegnek - tudtuk meg Balázsi József igazgatótól. Ezért lapunk közzéteszi a Független Magyar Művészeti Alapítvány által nyitott elkülönített számlaszámot: "Beregszászi Nemzeti Színház". KH Bank: 10201006-50259247.

R. T.