VIP-osztály a gazdagoknak?

2005. június 17., 10:00 , 231. szám

Olyan VIP-osztályt üzemeltet a magyar Belügyminisztériumhoz tartozó bevándorlási hivatal, amelyet csak a gazdagabb külföldi állampolgárok vagy az Amerikai Kereskedelmi Kamara tagjai vehetnek igénybe a tartózkodási engedély kérelmezésekor - adta hírül a Budapest Sun napokban megjelent különkiadása, és az értesülést az elit ügyosztályon megfordult egyik ügyfél is megerősítette.

A kiadvány azt írta: "A leggyorsabb útja a bevándorlási ügyek intézésének, ha a bevándorlási hivatal VIP-osztályát használjuk, de ennek természetesen feltételei vannak: nevezetesen egymillió forintot vagy annál többet kell keresni havonta, (az ügyfél) vállalatának százmillió forintos alaptőkével kell rendelkeznie vagy a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) tagjának kell lennie."

A kamara és a bevándorlási hivatal tavaly áprilisban írt alá egy megállapodást, amelynek értelmében azok a kamarai tagok is igénybe vehetik a VIP-osztály szolgáltatásait, akik a hivatal által megszabott pénzügyi feltételeknek egyébként nem felelnek meg. Hozzátette: csak a kamara ajánlólevelével és előre megbeszélt időpontban lehet a speciális részlegen megjelenni a tartózkodási engedélyért. Az angol nyelvű újság híradását erősítette meg egy, a VIP-osztályon megfordult magyar asszony is, aki amerikai állampolgárságú férjének kért tartózkodási engedélyt. Mint elmondta, sorban állás nélkül, gyorsan, kényelmesen tudta így megszerezni az engedélyt, miközben ennek ellenkezőjét tapasztalta a felsorolt pénzügyi feltételeknek nem megfelelő külföldiek ügyeit intéző osztályon.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál egyelőre nem kívántak nyilatkozni az ügyben. (mno.hu)