Galéria: Szocska László

2005. július 1., 10:00 , 233. szám

1951-ben született Ungváron. 1990-től vesz részt különböző kiállításokon. Tagja a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának (RIT), a Magyar Képző- és Iparművészek Társaságának (MKIT), az Ukrán Festő- és Képzőművészeti Szövetségnek, valamint a Cseh Képzőművészeti Szövetségnek. Csoportos kiállításokon vett részt Varsóban, Hannoverben, Prágában, Budapesten, Kijevben, Ungváron, Beregszászon.

Absztrakt, könnyed térplasztikái alapanyaga fa. Nagyfokú érzékenység társul nagyon leszűrt gondolati lírával - szobrai minden sallangtól, formai túlzástól, valamint érzelmi és jelentésbeli szentimentalizmustól, túlbeszéléstől mentesek. Szocska alkotásai teljesen egyediek, szinte a semmiből, előzmények, előképek nélkül jelentek meg a kárpátaljai és az összmagyar szobrászatban. Plasztikusan fejez ki elvont fogalmakat, természeti jelenségeket - írja róla dr. Szabó Lilla művészettörténész. Szocska László eddigi életművének egyik kiemelkedő alkotása a "Kyrie..." című kisplasztikája, ezt mutatjuk be ezúttal olvasóinknak.

Forma és tér, tér és forma.

A műalkotás megtöri a tér csendjét, és valami pihekönnyű, lágy, de egyben vibráló mozgást generál. Mint egy pillangó vagy egy nagy virág, de leginkább egy nagy súlytalan madár. Lehetne azonban érzés is vagy egy gondolat. De lehet akár egy sóhaj is vagy egy fohász: "Uram, irgalmazz!"

F. Zs.-R. Gy.