Irány a tábor!

Amit a táborozásról és a gyermekutaztatásról tudni kell

2005. július 1., 10:00 , 233. szám

Gyermekeink, csakúgy, mint a korábbi években, idén nyáron is számos táborban vehetnek részt. Táborokat szervez a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ), a Kárpátaljai Magyar Cserkésszövetség (KMCSSZ), a járási oktatási osztályok és a megyei főosztály is.

A KMPSZ irodájában nyár elején nemcsak az ott dolgozók vannak jelen, hanem a táborozni vágyó gyerekek is egymás kezébe adják a kilincset. A KMPSZ a 2004/2005-ös tanév folyamán több vetélkedőt rendezett, melyek győztesei jutalmul magyarországi táborozáson vehetnek részt, várja őket a Pro Rekreatione Alapítvány Ifjúsági Tábora Velencén, a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum Zánkán, a Mátyás király tábor Leányfalun, valamint a "Szomszédoló" olvasótábor Ibrányban. A helyi, belföldi táborok iránt érdeklődők jelentkezhetnek az olyan táborokba, mint a tiszapéterfalvai Ének-, zene-, néptánc- és kézművestábor (július 2-10.), a salánki Mikes Kelemen Hagyományőrző és Alkotótábor (július 11-17.), a nagydobronyi Természetvédelmi tábor (július 25-30.), a beregszászi Angol nyelvű bibliatábor (július 31–augusztus 5.) és az "Abacus" matematika tábor (augusztus 8-13.). Ezekért a táborokért 80-130 hrivnya közötti részvételi díjat kell fizetni. Kivételt képez az Anyanyelvi Irka-tábor, amit két turnusban rendeznek. Az első turnusr a július 11-17. között a szórványban élő magyarul tanuló gyerekek részére kerül sor. A második turnus július 18-23. között lesz Beregszászban. Itt azok a jelentkezők élvezhetnek előnyt, akik aktív levelezői az Irka c. gyermeklapnak.

A külföldi táborok június 19-től augusztus 1-ig tartanak. A belföldi táborok július 2-ától augusztus 13-ig várják a gyerekeket.

A KMCSSZ is jó néhány tábort és programot szervez az idén nyáron: augusztusban vezetőképző tábor lesz a munkácsi járási Szidorfalva (Grabovo) település közelében, a nyár folyamán hat csapattábort terveznek, és a Máramarosi-havasokban gerinctúrákra kerül majd sor. A Szövetség ugyancsak társszervezője a Munkácsi Nemzetközi Zenei Fesztiválnak, melyre július 29. és augusztus 9. között kerül sor.

A beregszászi cserkészek is számos tábort szerveznek. A Beregszász–Kecskemét Baráti Társaság tábora, melynek mottója a Boldogabb családokért, július 15-től lesz a Kárpátokban.

Akad olyan sátortábor (július 25-31.), melyen csak azon beregszászi csapattagok vehetnek részt, akik rendszeresen jártak az éves foglalkozásokra. Ez az úgynevezett éves nagytábor, ahol "kipihenhetik" az év fáradalmait. A Liliom Alapítvány szervezi a volóci járási Zúgóban az augusztus 15-21. közötti hagyományőrző jellegű harmadik tábort, és nem csak cserkészek számára! Itt a gyerekek egyebek mellett magyar néptáncot, népzenét, gombaismeretet, íjászatot tanulhatnak.

A járási oktatási osztályokkal karöltve a megyei oktatási főosztály idén is szervez nyári táborozást. Vaszilina Kuzma, a Megyei Állami Közigazgatási Hivatal Oktatási és Tudományos Főosztályának osztályvezetője a Kárpátaljának elmondta, idén megyeszerte 421 tábort alakítanak ki a gyermekek nyári üdültetésére. Ezekből 378 tábor csak nappal üzemel, azaz a gyermekek éjszakára hazamennek, 35 táborban viszont ott is alszanak. Bővebb információval a megyei és a járási oktatási osztályokon szolgálnak.

Egyéb, a vakációzással kapcsolatos praktikus tudnivaló, hogy a gyermekek csoportos utaztatása esetén rendőri kíséretre van szükség. Ha csupán egy autóbusszal történik az utazás, akkor elegendő, ha egy rendőr tartózkodik az autóbuszban. Ha két vagy annál több busszal utazunk, akkor rendőrségi kísérő járműre is szükség van. Mindkét esetben térítésmentes szolgáltatást nyújt a közlekedésrendészet.

Ha az útvonal megyén belül van, a járási közlekedésrendészethez kell benyújtani a beadványt, melyben rendőri kíséretet kérünk az autóbuszhoz. Ha az úti cél a megye határain kívül található, akkor a megyei közlekedés-rendészethez kell fordulni. Mindkét esetben a beadványban fel kell tüntetni az utazás időpontját, az autóbuszok rendszámát, továbbá meg kell nevezni egy, a gyermekekért felelős személyt, feltüntetve annak telefonszámát is. A beadványhoz csatolni kell a helyileg illetékes tanfelügyelőségtől kapott engedélyt, a gyermekek névsorát, elkészíteni az útirányt, hogy azt hitelesíteni tudja a közlekedésrendészet. Nem kell rendőri kíséretet igényelni abban az esetben, ha gyermekek száma nem haladja meg a nyolc főt, és kisbuszon utaznak az utazásért felelős felnőtt személyek kíséretében. Ez esetben nincs szükség a tanfelügyelet engedélyére és az útiránynak a közlekedésrendészet általi hitelesítésére sem. Nagyobb autóbuszon történő utazás esetében abban az esetben nem kell rendőri kíséret, ha minden tíz gyermekre jut egy, az utazásért felelős felnőtt személy.

A gyermekek külföldi utazástatását gátolja az a tény, hogy a csoportosan vagy felnőttekkel utazó gyermeket csupán abban az esetben engedik ki az országból, ha fel tudja mutatni mindkét szülő közjegyző által hitelesített beleegyezését. Abban az esetben, ha az egyik szülő nem hajlandó beleegyezését adni a gyermek külföldi utazására, a problémát peres úton kell elrendezni. A hatályos törvények szerint nem utazhatnak külföldre önállóan a tizenhatodik életévüket be nem töltött gyermekek.

B. J. – Sz. Z.