Leégett a volt beregszászi kaszinó épülete

Beregszász hétfőn meghalt egy kicsit

2005. július 1., 10:00 , 233. szám

Hétfőn, nem sokkal dél előtt a város központjában keletkezett tűzhöz riasztották a beregszászi tűzoltókat. Égett a legmagyarabb kárpátaljai város egyik leglátványosabb, egyben talán legértékesebb, a település jelképének számító épülete, az egykori kaszinó, melynek egyik szárnyában Beregszász legelőkelőbb étterme, az Arany Páva, a másikban több lakás és a járási nyomda volt elhelyezve.

Szemtanúk elmondása szerint, a tűzre kezdetben senki sem figyelt fel, végül a tetőszerkezetből felszálló füst láttán a szomszédok riasztották a tűzoltókat. A helyszínre elsőnek kiérkező két tűzoltókocsi kevésnek bizonyult a lángok megfékezéséhez, különösen, mivel a fecskendőkből előtörő vízsugár nem mindenütt érte el a második emeletnek megfelelő tető szintjén tomboló lángokat. Ebből kifolyólag kezdetben leginkább arra szorítkoztak a lánglovagok, hogy megakadályozzák a tűz továbbterjedését a szomszédos épületekre, illetve az alsóbb szintekre. Csak valamivel később, a két Munkácsról érkezett, s az egy-egy nagyberegi és mezővári tűzoltókocsi segítségével sikerült véglegesen megfékezni és eloltani a lángokat.

A helyszínre érkező tudósító első benyomása az volt, hogy a hatóságok kezdetben nem álltak éppen a helyzet magaslatán, hiszen a kíváncsiskodók csapatostul járkáltak a hőségtől puskagolyóként pattogó tetőcserép- és üszökdarabok között, miközben a károsult családok és az étterem munkatársai menekítették a veszélyeztetett helyiségekből az ingóságokat. Idővel azután helyreállt a rend, s bár a lyukas tömlőkből helyenként szerteszét spriccelt a víz, a tűzoltók, s a szabadnapjukon váratlanul riasztott, nemegyszer "civilben" a helyszínre siető társaik igazán hősiesen igyekeztek alkalmi megoldásokkal pótolni a rendelkezésükre álló technika mennyiségi és minőségi hiányosságait, menteni a menthetőt.

A lángokat késő délutánra sikerült véglegesen eloltani, s ezután kezdődhetett meg a tűz okainak megállapítása, valamint a keletkezett károk felmérése is. A vizsgálat előzetes, nem hivatalos eredménye értelmében a tüzet az épület éttermi része feletti egyik helyiségében keletkezett rövidzárlat okozhatta, melyet egyes források szerint az alkalmazottak kezdetben önerőből igyekeztek elfojtani. Ugyanakkor a végleges következtetések csak további szakértők bevonását követően várhatók az ügyben.

A keletkezett kár felmérése lapunk megjelenésének pillanatában is folyamatban volt még, nem hivatalos becslések szerint azonban nagysága megközelítheti akár az egymillió hrivnyát is. A veszteség valódi mértéke nagyban függhet attól is, milyen gyorsan kezdődhet meg a helyreállítás, azaz mikor veheti kezdetét a tűz és az oltás által okozott károk felszámolása, az új tetőszerkezet megépítése.

Az erkölcsi kár ugyanakkor felbecsülhetetlen. Valamelyest talán enyhítheti a veszteség okozta fájdalmunkat, hogy információink szerint máris több megkeresés érkezett az anyaországból arra vonatkozólag, miként járulhatnának hozzá az épület helyreállításához.

bkv – b. j.

A kaszinóépület

A Petőfi-szobor közelében, a Vérke partján álló szecessziós épület Besenszky Gyula építész tervei alapján épült a XX. század elején. Az egyemeletes épület tömegében gazdagon tagolt, homlokzatait rizalitok, párkányok, keretezések, kerámiák, s az idők során a Beregszász jelképévé vált kerek torony díszítik. Büszkeségei közé tartoztak mintás fedéssel díszített eredeti tetőfelületei is, bár ezek egy részét az éttermi szárny 2003-as felújításakor átalakították, illetve kicserélték. Az említett rekonstrukció pozitívuma volt ugyanakkor, hogy hosszú évek után megújulhatott az épület teljes utcai frontja.