2005. július 8.

2005. július 8., 10:00 , 234. szám

"Jézus pedig így szólt az asszonyhoz: A te hited megtartott téged, menj el békességgel!" Lk. 7:37-38, 50.

Az ige főszereplője egy bűnös, nagyon bűnös asszony, akinek a házába nem lehetett Jézust meghívni, mert ki tudja, volt-e háza. Hiszen minden este férfiaknál hált, parázna volt. Nem volt hová hívnia Jézust. Vajon neked van? Lenne-e hely nálad Jézus számára? Vagy annyira tele van az otthonod, az életed a bűnös dolgokkal, hogy oda már nem férhet be Jézus?

Milyen volt ez a bűnös nő? Nem ismerjük az előző életét, csak annyi van róla írva a Bibliában, hogy bűnös volt. Lehet, hogy egy jó családban nevekedett fel, de egyszer egy pillanatban átlépte a bűn küszöbét, előbb gondolatban, majd tettekben. Olyat tett, hogy magában összetört egy világot. Bűnt bűnre követett, mindent összetört, semmi nem maradt ép. Ugye, Testvérem, ismerős a helyzet? Körülnézel magadon, és csak romhalmazt látsz, semmi épséges dolog nincs benned. Mondd el az Úrnak, ma elmondhatod: Uram, én összetörtem a szépet, a tisztaságomat, becsületemet, veled való kapcsolatomat, bűneimmel összetörtem a reményeimet, én törtem össze, és semmi sem maradt ép. Ennek az asszonynak semmije sem volt, de hallotta Jézust, és annyit megértett, hogy az Úrnál van bűnbocsánat, és ez az asszony bűnbánatot tartott. A bűnös nő a maga módján megvallotta Istennek a bűneit, de úgy érezte, hogy neki bizonyosságra kell jutnia, Jézussal kell találkoznia. Nehéz helyen kellett megkeresnie az Urat: a farizeus házában, mert Ő ott volt vendégségben. A farizeusok a bűnösöket lenézték, mert önigazult emberek voltak. Ennek az asszonynak egy utálatos házba kellett bemennie, abba a házba, ahol máskor még az ajtó előtt sem állhatott meg. Isten nem adott neki könnyebb megoldást, ezzel az asszonnyal nem találkozhatott Jézus az utcán. Neki ezt az utat meg kellett tennie, ha már annyi utat tett meg a bűnben, ezt az erőszakot el kellett követnie a szégyellősségén, amit már olyan olcsón eladott. Mi sokszor nagyon könnyen szeretnénk birtokolni az örök életet, de nem könnyű az út Jézushoz, mert le kell győznöm magamat. Az asszony azt gondolta, hogy majd azt fogják neki mondani az ajtóban, hogy mit keres itt, de mennie kell tovább, egészen Jézusig. Csak így lehet Jézussal találkozni. Testvérek! Vállaljátok a kellemetlen pillanatokat, azt, hogy olyan dolgokkal is szembe kell nézni, amivel nem akartok azért, hogy Jézushoz eljussatok!

Az asszony megállt Jézus lábainál, nem mert a szemébe nézni, mert tudta, arra nem méltó. Érzed, hogy nem vagy arra méltó, hogy szemben állj a Megváltóval, de jó, ha érzed. Akkor gyere a lábaihoz! A lábánál szabad a hely. Gyertek a lábaihoz onnan hátulról!

Az asszony odaállt Jézus lábához. Mondani nem mondott semmit, annyi is elég volt, hogy megállt hátul. Szavak nélkül jött ez az asszony, s egész Jézus szívéig ment el így. Az Úr Jézus látja a bűnbánatot és elfogad. Ebben a történetben az a hatalmas, hogy Jézus elfogadta ezt az asszonyt és megbocsátott neki. Elfogad téged is és megbocsát neked is, csak gyere Hozzá és bízzál Benne! Neked szól, tiéd ez az ige!

Ámen.

Halász-Balog Zita