Aktuális teendőinkről a kertünkben

Házunk tája

2005. július 15., 10:00 , 235. szám

Július közepének közeledtével gyümölcsösünkben a cseresznye és a meggy szüretelésén túlvagyunk, ugyanakkor az esedékes növényvédelmi teendőket most is fontos elvégeznünk. Ezeken a gyümölcsfáinkon a későn érő őszibarackkal egyidőben végezzük el a kaliforniai pajzstetű ellen az esedékes növényvédelmi permetezéseket. Ilyenkor veszélyezteti az almafáinkat az almamoly, szilvafáinkat a szilvamoly, valamint a keleti gyümölcsmoly. A felsorolt kártevők elszaporodásának megakadályozása érdekében rovarirtó szerekkel védekezzünk. A gombakártevők ellen is végezzük el az esedékes permetezést! Ez idő tájt elsősorban a levélfoltosságok, a varasodás, valamint a lisztharmat veszélyezteti fáink egészségét.

Szőlőnkben fürtzáródás idején a peronoszpóra, a lisztharmat és a szőlőmolyok ellen rézoxid-klorid, kén és triklórfon hatóanyagú szer kombinációjával permetezzünk. Előfordul a hónapnak ebben a szakában, hogy jégverés éri a szőlőnket. Amenynyiben megtörténik, lehetőleg azonnal porozzunk a szürke és fakórothadás ellen! Az idejében történő porozás elvégzésével lehetőségünk van az adott gombafaj elleni hatásos védekezésre. A használt szereknél vegyük figyelembe a termésérés időpontját!

Dísznövényeknél nagyon fontos, hogy virágaink közül az év folyamán legalább egyszer selejtezzük ki a vírussal fertőzött egyedeket. Ennek a feladatnak az elvégzése fontos, ugyanakkor nehezen megoldható. A vírusbetegségek könnyen összetéveszthetők különböző rovarkártételekkel, esetleg betegségek tüneteivel. Ilyen tünetű a tápanyaghiány. Váltogató, szelektáló munkában a vírusos betegségek legtipikusabb tünetei segíthetnek bennünket, pl. a mozaikosság, amelynek következtében a leveleken sötétzöld, világoszöld vagy sárgászöld foltok találhatók, de vírustünet a levelek sárgászöld csíkozottsága is, amely jellemző a nárciszra, jácintra, tulipánra. Tipikus vírustünet még a virágok megzöldülése, ami jellemző a körömvirágra, liliomra, valamint a hortenziára. A vírusbetegségek könnyen terjednek sebzéseken keresztül, így a rovarok is terjesztik, ezért a vírusvektorok ellen (ilyenek például a levéltetvek) rendszeresen végezzünk permetezéseket dísznövényeink esetében is.

M. B.