Hagyományőrző Alkotótábor Salánkon

Mikes Kelemen szobrát faragják

2005. július 15., 10:00 , 235. szám

Július 12-én ünnepélyes keretek között került sor a Mikes Kelemen Hagyományőrző Alkotótábor megnyitójára, amelynek immáron másodszor a Salánki Középiskola ad otthont. Az idei tábor különlegessége, hogy Koltay László fafaragóművész (Püspökhatvan) és csapata elkészítik Mikes Kelemen szobrát a salánki emlékpark számára.

Az egybegyűlteket Bartha József iskolaigazgató köszöntötte, majd átadta a szót Berki Károlynak, a KMPSZ irodavezetőjének, aki rámutatott: "A magyar nép, bármilyen tragédia is érte, mindig a legjobb erejét tudta mutatni a történelem során, ami a kultúránk és hagyományaink ápolására vezethető vissza." Örömét fejezte ki, hogy a salánki táborban ősrégi múltunk egy kis darabját közvetlen élményként ismerhetik meg a gyermekek.

"Ha úgy állunk hozzá a munkához, hogy szeretjük, akkor észre sem vesszük, hogy dolgozunk. Aki kedvvel, szeretettel végzi azt, amit csinál, annak a munka nem teher, az játszva végzi munkáját"– mondta Milován Sándor, a KMKSZ alelnöke, aki egyben tartalmas alkotómunkára buzdította a tábor lakóit.

A megnyitóünnepségen az anyaországból érkezett vendégek nevében Horányi Özséb, a Budapesti Műszaki Egyetem tanára üdvözölte a résztvevőket, Madarász Erzsébet pedig a magyarországi vendégművészek üzenetét tolmácsolta. Pénzes Elemér, Salánk polgármestere jó szórakozást kívánt a magyarországi és hazai résztvevőknek egyaránt. Kész Barnabás történelemtanár, a tábor vezetője megköszönte a támogatók és mindazok segítségét, akik hozzájárultak a jurtatábor megszervezéséhez.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Milován Jolán, a KMKSZ Nagyszőlősi Járási Középszintű Szervezetének elnöke, Vaszil Beleny, a Nagyszőlősi Járási Oktatási Osztály vezetője, Volodimir Kaszinec az oktatási osztály szakszervezetének elnöke.

A tábor megrendezését támogatta a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma, az Illyés Közalapítvány, a Rákóczi Szövetség, a Szent István Nemesi Rend (Nyíregyháza) és a Fóti Egymást Segítő Egyesület.

-kita-