Hurrá, nyaralunk!

Nyaralási lehetőségek Kárpátalján, Ukrajnában és külföldön

2005. július 15., 10:00 , 235. szám

Így nyár közepén még mindig aktuális, hogy pénztárcánk vastagságától függően hol töltsük szabadságunkat, merre menjünk üdülni: a Kárpátokba, vizeink partjára, a Fekete-tengerre, netán Magyarországra, Horvátországba, Törökországba vagy Egyiptomba?

Kárpátalja egyre több külföldi turistát vonz, s ha az esetek többségében nem is üdülési céllal érkeznek, mindenképpen évről évre nő az érdeklődés a szép tájak és a történelmi műemlékek iránt is. Az utazási irodák tájékoztatása szerint főleg a szomszédos országokból érkeznek vendégek, legtöbben Magyarországról és Szlovákiából, de egyre inkább megkedvelik a vidékünket az amerikaiak is.

A vendégeket számos szálló, üdülő, gyógyüdülő, kemping várja megyeszerte. Nagy népszerűségnek örvendenek a majdhogynem egész évben teltházas gyógyüdülők, melyekben egynapi tartózkodás 100-350 hrivnyába kerül (az árak tartalmazzák a szállás, az étkezés és a gyógykezelés költségeit). A gyógyüdülők vendégeinek zömét az ország nagyvárosaiból és Oroszországból érkezők képezik, ám az utóbbi időben több más szomszédos országból is jönnek a gyógyulni vágyók. Az üdülők, kempingek szintén nem panaszkodhatnak a vendégek hiányára, legyenek azok a megye bármely elhagyatott, vadregényes részén.

A Kárpátaljára érkező magyarországi turisták a Vereckei- és a Tatár-hágó, a munkácsi vár, a cseh és szlovák turisták pedig a Szinevéri-tó környékét részesítik inkább előnyben. A külföldiek körében népszerűek a fejenként 85-150 dollárba kerülő négy-öt napos túrák, melyek során a turisták felkeresik a megye nevezetességeit és természeti látványosságait.

A házigazdák vendégszeretetére számíthat mindenki, aki a falusi turizmust részesíti előnyben és a vidéki életformát szeretné megismerni. Ma már számos magyarlakta településen foglalkoznak családok falusi turizmussal. Az effajta szolgáltatást főleg magyarországi turisták veszik igénybe, de egyre többen vannak a megyében élő ukránok és oroszok között is olyanok, akik nyáron szeretnének bizonyos időt magyar környezetben eltölteni, megismerni a magyar hagyományokat, kultúrát, alapfokon elsajátítani a nyelvet, és nem utolsósorban megízlelni a magyar konyha finomabbnál finomabb ételeit. A falusi turizmus előnyös azok számára is, akik nem rendelkeznek annyi pénzzel, hogy üdülőben, szállodában foglaljanak szobát, ugyanis egy személyért naponta "csupán" 60-70 hrivnyát kell fizetni, ami magába foglalja a szállás, az étkezés, továbbá a környéken található nevezetességek megtekintésének költségeit is.

Ukrajna határain belül a legkelendőbbek a fekete-tengeri üdülőhelyek a Krím félsziget déli partján - Jalta, Alusta stb. Még a viszonylag magas árak (a szállás és az étkezés személyenként 30 dollár naponta) sem rettentik el az utazási irodák ügyfeleit. Valamivel olcsóbban, napi 50-100 hrivnyából megoldható a Lemberg, Ivano-Frankivszk és Csernyivci megyei üdülőkben való pihenés. A legnépszerűbb a kárpátaljaiak körében a Lemberg megyei Truszkavec gyógyüdülő.

Külföldi utazások terén magyarországi ajánlatokból a legbőségesebb a kínálat: Budapest, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balaton stb. Az egyhetes, kirándulásokkal, városnézésekkel egybekötött üdülés költsége 145-200 euró, míg egy kéthetes turnus ára akár a 400 eurót is elérheti. Magyarországon kívül közkedvelt úticél Horvátország, ahol egyhetes üdülés 321 USA-dollárba kerül. Egy hét Törökországban vagy Egyiptomban kb. 400 dollárért már elérhető. Az utazási irodák közreműködésével ma már a világ minden tájára el lehet jutni, csak bírja az ember anyagilag. Kárpátalján ugyan egyelőre kevesen engedhetik meg maguknak, hogy Mallorcán, a Riviérán, Velencében vagy a Bahamákon üdüljenek, de az utóbbi időben már egyre többen vannak azok, akik valamelyik szomszédos országban vagy a Balkánon nyaralnak.

Alternatív és olcsóbb megoldás, ha saját magunk szervezzük meg pihenésünket. Követendő és jó példa erre a KMKSZ ungvári alapszervezete. Ők évente két túrát szerveznek, az idén a Szinevéri-tó, majd az anyaországi Miskolc és Miskolctapolca volt az úti cél.

Többféle lehetőség is adódik tehát a tartalmas pihenésre. Akinek ideje és pénztárcája megengedi, használja ki a lehetőségeket, hiszen fontos, hogy a nyári szabadság idején feltöltődjünk, élményeket, esetleg új barátokat szerezzünk, hogy kellő energiát tartalékoljunk a munkás hétköznapokra.

Baráth József