A kisdobronyi iskolaügy

2005. július 15., 10:00 , 235. szám

A helyi általános iskola helyzetét és a gyermekek tanulási lehetőségeit vitatták meg a július 6-án Kisdobronyban megtartott falugyűlésen. Mint ismeretes, április elején higanyfertőzés történt a tanintézményben, ezért a KÖJÁL ideiglenesen bezáratta az iskolát.

Anatolij Kolibaba, az Ungvári Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnöke, válaszul a helyi lakosság azon álláspontjára, hogy kizárólag egy új iskola építését tartják jó megoldásnak, elmondta, hogy egyelőre csupán 200 ezer hrivnya van erre. Megoldásként a Csárdás étterem átalakítását javasolta, amit a szülők nem fogadtak el.

A falubeliek véleménye szerint 200 ezer hrivnyából már meg lehet kezdeni az építkezést, annál is inkább, mivel Kisdobronyban számos mesterember és fuvaros él, akik akár térítésmentesen is dolgoznának az iskola építésén.

A gyűlésen született döntés értelmében ideiglenes osztályokat létesítenek a helyi református parókián, a település könyvtárában és egyéb szóba jöhető helyiségekben, azonban a felső osztályosoknak továbbra is Nagydobronyba kell majd beutazniuk, hogy tanulhassanak.

B. J.