A rákbetegség kialakulásáról

2005. július 15., 10:00 , 235. szám

"Családunkban eddig senkinek sem volt rákbetegsége. Az örökletes hajlamok mellett milyen más okokra vezethető vissza a rákbetegségek kialakulása?"

Aki válaszol: dr. Oroszi Pál onkológus Munkácsi Keresztyén Egészségügyi Központ

- A rák multietiológiai betegség, ami azt jelenti, hogy kialakulásának többféle oka van. A méhnyakrákot bizonyítottan vírus okozza. A mellrákról ellenben bebizonyosodott, hogy genetikailag kódolt betegség. Ennek kialakulását a különféle környezeti hatások csak siettethetik vagy késleltethetik. Abban az esetben, ha valakinek a családjában már előfordult mellrákos megbetegedés, nagyobb az esélye, hogy a családtagoknál is kialakulhat.

Környezetünkben vannak ún. rákkeltő anyagok. Ezek káros hatásai is vezethetnek daganatok kialakulásához, vagy gyorsíthatják a genetikailag kódolt problémák kifejlődését. Ilyen rákkeltő hatás például a dohányzás. A torok-, tüdő- és szájrák kialakulásának elsőszámú kiváltója a cigarettázás. Emellett némely élelmiszerek is tartalmazhatnak rákkeltő anyagokat. Emlékezzünk például a magyarországi piros paprikában talált aflatoxinra. Ugyancsak rákkeltő hatású a korábban használt DDT növényvédőszer, amit Kárpátalján széleskörűen használtak. Ma már nem alkalmazzák, a talajban azonban hosszú évekig megmaradhat. Feltételezések szerint a nagyvárosok szennyezett levegője, a nitráttal és egyéb, egészségre káros anyagokkal szennyezett ivóvíz is vezethet daganatos betegségek kialakulásához.

dózsa