Rövid időn belül elszállítják a Premixet

Annus Baljan kontra Nagybakta – következik a per nyolcadik fordulója

2005. július 15., 10:00 , 235. szám

Annus Baljan, az Ukrán Agrártudományi Akadémia Kárpátaljai Agráripari Termelési Intézetének igazgatója peres eljárást indított becsületsértésért és üzleti hírnevének csorbításáért tizennyolc nagybaktai lakos ellen, akik az ügyészséghez, az Ukrán Biztonsági Szolgálathoz és az ökológiai szolgálathoz intézett beadványaikkal azt szerették volna elérni, hogy a településről szállítsák el a Premixet tartalmazó zsákokat és vonják felelősségre a vétkeseket. A felperes a falugyűlésen történő bocsánatkérés és egyhrivnyás kártérítés megítélését követelte, holott a törvény szerint a kártérítés összege nem lehet kevesebb 1700 hrivnyánál. A helybeliek élcelődnek is a dolgon, mondván, jól felértékelte magát. Annus Baljan ugyancsak pert indított a Pravozahiszt című lap ellen, mely a beadványokat közölte.

Jaroszlav Glagola, a nagybaktai közösség ügyvédje elmondta, hogy az alkotmány és a törvények biztosítják azt a jogot, hogy a lakosság és a magánszemélyek is panasszal éljenek az általuk károsnak ítélt tevékenységekkel kapcsolatban, így teljességgel indokolatlannak tartja az ez ügyben indult bírósági eljárást.

Június 30-án a beregszászi járási bíróság hatodszor is elhalasztotta a per tárgyalását, mert nem volt jelen a bíróság által a perbe harmadik félként bevont nagybaktai községi tanács végrehajtó bizottságának képviselője. A tárgyalást vezető bíró a törvényre hivatkozva nem válaszolt az alperes ügyvédjének kérdésére, hogy miért volt szükség a harmadik fél bevonására, illetve nem teljesítette az ügyvéd azon javaslatát sem, hogy a tárgyalást folytassák, hanem július 7-re halasztotta azt.

Az ekkor megtartott bírósági tárgyaláson a per mindegyik szereplője jelen volt. Annus Baljan lemondott kártérítési igényéről, azt azonban továbbra is követeli, hogy a beadványt aláírók falugyűlésen kérjenek tőle bocsánatot, és a nagybaktaiak beadványát közlő Pravozahiszt megyei lap tegyen közzé cáfolatot.

A bírósági ülés szünetében a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal (BJÁKH) előtt rendezett tüntetésen a nagybaktai lakosok követelték, minél előbb tüntessék el a premixes zsákokat a település területéről. Csizmár Béla, a BJÁKH elnöke a tüntetőkhöz intézett beszédében elmondta, hogy 6-7 éve szállították be a Premixet a beregszászi járásba, jóval a jelenlegi vezetés hatalomra jutása előtt. Szavai szerint a por toxikus hatását egy-két hónapja már megállapították, viszont az összetételéről még nem áll rendelkezésre pontosított adat. A járás vezetője elmondta, hogy kormányhatározat született arról, miszerint három-négy héten belül elszállítják a Premixet a járás területéről. A kormány július 17-ei ülésén fogja meghatározni az erre szükséges költségkeretet, valamint a területet, ahova a zsákokat elszállítják. Csizmár Béla július 18-ig, a kormány döntéséig türelemre intette a nagybaktaiakat.

A folytatásban Olekszandr Fejer bíró újból elhalasztotta a per tárgyalását, melynek nyolcadik fordulójára július 19-én kerül majd sor. Egyre inkább úgy tűnik, hogy maratoni pernek nézünk elébe.

Baráth József