Aktuális kertészeti teendőink

Házunk tája

2005. július 22., 10:00 , 236. szám

A gyümölcsösben a birsfával rendelkezők számára érdemes odafigyelni a monília, valamint a barnafoltosság megjelenésére. A fokozott ellenőrzés különösen csapadékos időjárás esetén fontos, mert ilyenkor ezeknek a gombabetegségeknek a szaporodása sokkal nagyobb mértékű. Vegyszeres védekezésként szerves gombaölő szert használjunk. Ajánlható szerek: a Dithane M 45 0,2%-os oldata, valamint az Ortho-phaltan 0,2%-os oldata.

A körte esetében nagyon lényeges a három fő károsító: az almamoly, kaliforniai pajzstetű, valamint a varasodás elleni védekezés. A varasodás veszélye szárazság esetén viszonylag kisebb, de főleg a nyár végén érő fajtákat mindenképpen érdemes permeteznünk. Erre az időszakra szaporodik el a recés levélpoloska is. A kombinált permetlébe a felsorolt kártevők és a varasodás ellen hatásos készítményt tegyünk. A július végén, augusztus elején érő fajták permetezésekor vigyázzunk a szüret előtti élelmezés-egészségügyi várakozási idők betartására!

Virágoskertünk védelme a nyár közepén két kártevőcsoport, a levéltetvek és a takácsatkák ellen irányuljon. A növények díszítő értékét csökkenti, ha szívogatásuk nyomán a levelek elsárgulnak, majd megbarnulva lehullanak. A tetvek a virágzati részeken is szívogatnak, így közvetlenül károsítják a virágokat, míg az atkák - a lombkártétel révén- a további virágzás részleges vagy teljes elmaradását okozzák. Lényeges a szegfűféléket és a gladioluszt különös gonddal kezelnünk, mert a permetezéssel megakadályozhatjuk a tripszek virágpusztítását.

Zöldségnövényeink közül ilyenkor kell a borsóból a borsózsizsikkel fertőzött ablakos szemeket eltávolítani és megsemmisíteni. A fertőzött borsót sokan állataikkal etetik fel. Vigyázzunk, mert a lárvákat, bábokat vagy a már kifejlett egyedeket tartalmazó szemek nagyobb mennyiségben még állatok etetésére sem alkalmasak, akár megbetegedést is okozhatnak. Lényeges, hogy a másodvetésű borsót ne vessük a fő tenyészidejű helyére. A magvetés előtt a kora tavaszihoz hasonlóan csávázzuk a magot!

M. B.