Leghűségesebb barátunk egészségéért

2005. július 22., 10:00 , 236. szám

A kutya az ember leghűségesebb barátja - tartja a mondás. Amennyiben ezt valóban komolyan vesszük, akkor az egészségére mindenképpen vigyázni fogunk. Hogy ezt minél hatékonyabban tudjuk megtenni, szakember véleményét kértük ki: melyek a legjellemzőbb betegségek, élősködők, amelyek a kutyáink egészségét veszélyeztetik, valamint mire ügyeljünk a kutyatartásnál.

Szidun Mihály állatorvos elmondta, hogy a nyarat a különböző vírusbetegségek megjelenése mellett a bolhák, valamint egyéb paraziták elszaporodása jellemzi. Azon kívül, hogy a jelenlétük meglehetősen kellemetlen az ember számára is, egyes kutyák allergiássá válhatnak a bolhák nyálára, ami bőrgyulladás formájában jelentkezik kedvenceinknél. A bolhák ellen - a kutyakölykökre is - alkalmazható a bolhanyakörv, illetve spray, tabletta és por is nyújthat védelmet. Ezek alkalmazása előtt mindig kérjük ki az állatorvos véleményét. A bolhairtást ne csak a kutyákon végezzük el, hanem a környezetükben is, mivel a bolha képes a padlórepedésekben, valamint bent tartott kutyák esetében akár a szőnyegben meghúzódva hónapokig életben maradni. A kullancsok megjelenésére is nagy gondot fordítsunk, amelyek a kutyára nézve halálos kimenetelű betegségeket hordozhatnak. Ezek ellen is kapható olyan nyakörv, mely hatékonyan védi kedvencünket. Magától értetődik, hogy a hosszú szőrű kutyáknál nehezebben vehető észre az élősködő, ezért az ilyen fajtákat rendszeresebben és alaposabban vizsgáljuk át.

A külső élősködőkön kívül védekeznünk kell a belső élősködők ellen is. Sokan nem tudják, hogy a kutyakölykök már az anyaméhben fertőződhetnek, és az orsóférgek már 5-6 hetes korban elszaporodhatnak. A féreghajtást 4-7 hetes korban - az oltások előtt - ajánlatos elkezdeni és 2 hetes időközökkel, legalább 3 hónapos korig ismételni. Így időközben a petékből kikelt férgeket is elpusztíthatjuk, és az oltások hatékonysága is nagyobb lesz. A későbbiekben a féreghajtást 3-6 havonta érdemes megismételni. Kiváló féregirtó szerek kaphatóak viszonylag elfogadható áron, úgyhogy érdemes kezelnünk kutyáinkat ezek ellen az élősködők ellen, mert bizony a megjelenésük, különösen a fiatal kutyák esetében, pusztuláshoz vezethet.

Sokan kapnak ajándékba kiskutyákat, és legtöbben a fajkutyákat részesítik előnyben. Ezek - mint azt a szakembertől megtudtuk - fogékonyabbak a különböző betegségekre, ezért náluk már egészen kölyökkortól érdemes azokat védőoltások alkalmazásával megelőzni.

A kölyökkutyák oltását kb. 6-8 hetes korban tanácsos elkezdeni. Az elválasztás után legalább 10 napot kell várni, mert az anyaméhen belül felvett, illetve az anyatejből nyert ellenanyagok még a kölyök vérében keringenek, és az oltóanyag hatását károsan befolyásolnák. Az anyai ellenanyagok szintje az elválasztást követő hónapokban erősen csökken, és a kis állat fokozattan fogékonnyá válik a betegségekkel szemben, ezért ebben az időszakban szigorúan tilos az utcára vinni a kölyökállatot. Az utcai sétáltatást tanácsos az első négy védőoltás után elkezdeni. A védőoltások hiányában sajnos a legtöbb fajkutya életképtelenné válik, mivel egy esetleges fertőzést védőoltás nélkül nehezen vagy egyáltalán nem hever ki. Kiváló oltóanyagok kaphatóak. Ilyenek például a Multikán-6, amely szer elsősorban csuma, koronavírus és bélgyulladás ellen nyújt védelmet, valamint a Biovak nevű oltóanyag, amely a csuma mellett védelmet biztosít a vírusos májgyulladás ellen is. A betegségekkel szembeni ellenálló képességet nagymértékben befolyásolja házi kedvencünk kondicionális állapota is. A különböző makro- és mikroelemek folyamatos adagolása és pótlása is fontos. Ilyenkor, nyári kánikula idején érdemes pár szóban kitérnünk arra, hogy a kutyáink egészségére hogyan is hat a nagy meleg. Természeti adottságaiknál fogva egyetlen módon, lihegéssel tudják hűteni magukat, ezért a forró nyári napokon az árnyék biztosítása nélkülözhetetlen. Az árnyékon kívül a víz elengedhetetlen ahhoz, hogy kedvencünk átvészelje a hőséget. Ivóedényében mindig legyen friss, tiszta víz.

A víz másik funkciója a külső lehűtés, de ezzel nagyon csínján kell bánni. Nagy melegben állatunkat langyos vízzel lelocsolhatjuk. Soha ne spricceljünk rá jéghideg vizet, mert keringése összeomolhat. a locsolást a lábánál kezdjük és fokozatosan haladjunk felfelé. Ügyeljünk arra, hogy a fülébe és a szemébe ne menjen víz. A kutya jelzéseket is ad számunkra arra vonatkozólag, hogy éppen mikor van melege. Bizonyára a legtöbb kutyatartó felfigyelt már arra, hogy a kutyája elkezdi kaparni maga alatt a földet. Ezt a mélyebb, hűvösebb talajréteg eléréséért teszi, amikor melege van, majd ráfekszik. Ezt észrevéve segíthetünk kedvencünknek.

"Az igazi szeretet tettekben, és nem a szavakban nyilvánul meg" - tartja egy filippinó közmondás. Különösen igaz ez, ha a kutyánk iránti szeretetről van szó, hiszen egészsége az ember jóindulatától, gondoskodásától és odafigyelésétől függ.

Virág Szvetlána