A Szárnyas Sárkány Hete Nyírbátorban

Kárpátaljai magyar főiskolások is részt vettek a fesztiválon

2005. július 22., 10:00 , 236. szám

Az immár tizenharmadik alkalommal Nyírbátorban megrendezésre került Szárnyas Sárkány Hete Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál és a hozzá kapcsolódó Bábos Kurta Kurzus, mely a maga nemében Magyarországon egyedülálló programsorozat, ez évben is látványos felvonulással kezdődött, ahol a Nyírbátori Koncert Fúvószenekar közreműködésével felvonuló zenészek, táncosok, zsonglőrök, gólyalábasok, csepűrágók, bábosok, színészek, sárkánylengetők színes kavalkádját nagy tetszéssel fogadta a hatalmas tömeg.

A teljesség igénye nélkül a fáradhatatlan szervezőknek: Szász Zsoltnak, Tömöry Mártának, Gédra Katalinnak, Dózsa Györgynek, a Nyírbátori Önkormányzatnak, a Magyar Művelődési Intézetnek és a Szárnyas Sárkány Kulturális Szolgáltató Egyéni Cégnek köszönhetően az idén is sikerült az utcai színjátszás életben tartása. A rendezvény nagy sikerét jelzi, hogy a magyarországi résztvevőkön kívül érkeztek társulatok Új-Zélandból, Angliából, Csehországból, Lengyelországból, Romániából és Ukrajnából is. Olyan művészek és társulatok előadásait láthatták az érdeklődők, mint a Hattyú Dal Színház, Kim Potter, Pavel Vangeli, a Teatr Prawdziwy, az Ariel Színház és a Dah Színház.

A Bábos Kurta Kurzus foglalkozásain a KMKSZ és a Rákóczi-főiskola Hallgatói Önkormányzatának szervezésében idén öt főiskolás vett részt: Erdei Erika, Komáromi Zoltán, Hajla Adrienn, Oganeszjan Amália és Szlávik Zsolt, a főiskola színjátszó csoportjának tagjai. A kurzus résztvevői a fesztivál zárónapján az egyhetes összehangolt munka eredményeképpen látványos közös produkciót mutattak be. A fesztivál sárkányégetéssel és hatalmas tűzijátékkal fejeződött be.

Lapunknak a főiskolások elmondták, fájó szívvel búcsúztak el új barátaiktól és a helyszíntől, abban a reményben, hogy jövőre ugyanitt találkoznak majd.

E. E.-M.