Szép hagyomány született a beregszászi templomban

Tanévzáró ünnepség a Rákóczi-főiskolán

2005. július 22., 10:00 , 236. szám

Kilencedik tanévzáró és egyben hatodik diplomaosztó ünnepségét rendezte múlt pénteken a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola a beregszászi református templomban. Ez alkalommal a különböző képzési formákban 101 diák jutott oklevélhez.

Egy évvel korábban az akkori "épületügy" miatti kényszer okán nem szokványos, de kétségtelenül impozáns helyszínen, a beregszászi református templomban került sor a Rákóczi-főiskola talán legszebb ünnepségére, ahol az intézmény végzősei átvehették diplomájukat. Idén viszont, többek között a diákok tetszésnyilvánításának hatására immár hagyománnyá lett, hogy e megszentelt falak között találkozzanak az érintettek, azaz a diákok, a szülők és a pedagógusok – állapította meg ünnepi beszédében dr. Soós Kálmán főiskolai rektor. Az intézményvezető megelégedéssel konstatálta, hogy 2005 februárjában a kárpátaljai megyei fellebbviteli bíróság helyt adott a főiskola fellebbezésének a Beregszász főterén álló, volt törvényszéki palota tulajdonjogát érintő perben. Mint kifejtette, úgy tűnik, a politikai motívumokat sem nélkülöző ügyben mégiscsak a jog győzedelmeskedett, egyben reményének adott hangot, hogy a főiskolának a jövőben kizárólag az oktatásra kell majd összpontosítania.

Az elmúlt tanévben 22 szakra, illetve szakpárra jelentkezhettek a tanulni vágyó fiatalok, de több szakon a már felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára is hirdettek másoddiplomás levelezős képzést. 2004-2005-ben a különböző képzési formákban, azaz a nappali tagozaton, a speciális képzéseken és a főiskola által indított tanfolyamokon 951 hallgató vett részt. A 101 idei végzős közül a nappali képzés 63 diákja vehetett át államilag elismert egyetemi szintű diplomát. A kertészmérnöki, illetve gazdálkodási speciális képzésben részt vett további 38 hallgató eredményeit a beregszászi főiskola oklevele mellett a képzésekben részt vevő Nyíregyházi Főiskola, illetve a budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kara által kiállított anyaországi főiskolai szintű oklevelekkel is elismerték.

Mint elhangzott, a végzősök döntő többségének máris sikerült elhelyezkednie (jellemző, hogy ezt igyekeznek végzettségüknek megfelelően tenni), azaz tudásukat szülőföldjükön kívánják kamatoztatni. Folytatódott a most véget ért tanévben az a hagyomány is, hogy a főiskola számos 4-5. éves hallgatója még diákként vállalt állást kárpátaljai iskolákban és óvodákban az adott intézmények vezetőinek megkeresésére.

A Rákóczi-főiskolán az oktatást-nevelést biztosító több mint százfős gárda fejlődését igazolja, hogy jelenleg 28-an aspiránsok Ukrajnában, illetve PhD-ösztöndíjasok Magyarországon, s közülük tizenöten a főiskola egykori végzősei. Csupán az elmúlt esztendő során hárman szerezték meg a doktori fokozatot.

Végezetül a főiskola rektora megragadta az alkalmat, hogy köszönetet mondjon mindazoknak a támogatóknak – köztük a magyar Oktatási Minisztériumnak, az Apáczai Közalapítványnak, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának, illetve a számos anyaországi önkormányzatnak –, akik az elmúlt időszakban hozzájárultak a tanintézmény műszaki és szellemi bázisának fejlesztéséhez.

Dr. Orosz Ildikó, a Rákóczi- főiskola elnöke Tamási Áron feledhetetlen sorait idézve azt kívánta a végzősöknek, hogy véghezvigyék azt a jót, amiben hisznek.

Köszöntötte továbbá e nap ünnepeltjeit Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnöke, Derce Tamás, Budapest IV. kerülete, Újpest polgármestere, dr. Galó Miklós, a Nyíregyházi Főiskola általános rektorhelyettese, dr. Haltrich Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának dékánhelyettese. Végül Taracközi Ferenc helyi református lelkész áldotta meg az egybegyűlteket.

Az eseményen jelen volt még Varga Levente konzul, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusa Beregszászi Konzuli Irodájának vezetője, Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Herczog György, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal Tudományos és Oktatási Főosztályának vezetője, valamint Bakancsos László és Margitics Xénia megyei tanácsi képviselők. Végezetül, ám korántsem utolsósorban, nagy számban tisztelték meg személyes megjelenésükkel a főiskolát az annak működését támogatásukkal segítő anyaországi települési és megyei önkormányzatok, felsőoktatási intézmények képviselői.

kv