Tanulva nyaral a pedagógus Beregszászban

Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia

2005. július 22., 10:00 , 236. szám

A hét végén zárult a Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia második turnusa Beregszászban, amivel együtt immár 13-at bonyolítottak le a szervezők a 2005-ös esztendőre meghirdetett tizennyolc tanfolyamból.

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség által idén negyedik alkalommal meghirdetett rendezvénysorozat – melynek ez évben is a Rákóczi-főiskola kollégiuma adott otthont – célja a vidékünk magyar nyelvű közoktatásában tevékenykedők továbbképzése, szakmai ismereteinek megújítása az egyes szakterületek képviselői számára szervezett egyhetes tanfolyamok által.

A Kölcsey Akadémia idei második turnusában lebonyolított nyolc kurzusra (számítástechnika, tanítók, kémia, biológia, földrajz, angol, német szakos tanárok, iskolai könyvtárosok) több mint 130 pedagógus és könyvtáros jelentkezett, akik számára az anyaországi és helyi szakemberek előadásai mellett kulturális programokat és kirándulásokat is szerveztek.

A turnust záró diplomaosztó ünnepségen dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke elismerését és köszönetét fejezte ki mindazoknak az előadóknak és hallgatóknak, akik szabadságuk terhére vállalták az akadémián való részvételt. Mint a kárpátaljai magyar pedagógusok szakmai érdekvédelmi szervezetének vezetője lapunknak kifejtette, nehéz túlbecsülni a Kölcsey Akadémiának a szakmai fejlődést és a magyar pedagógustársadalmon belüli tapasztalatcserét-dialógust egyaránt lehetővé tevő szerepét, s az is örvendetes, hogy a kurzusok egyre nagyobb súllyal esnek latba az oktatás résztvevői számára államilag megszabott továbbképzési követelmények és előírások teljesítése szempontjából.

A Kölcsey Akadémia a jövő héten a történelem, fizika, matematika és magyar szakos tanárok, illetve a szórványban oktató pedagógusok számára megtartandó továbbképzésekkel ér véget.

bkv