Orbán, Tőkés és Markó Bálványoson

2005. július 29., 10:00 , 237. szám

Számos neves előadója és vendége volt a múlt heti erdélyi Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek és Diáktábornak, köztük Tőkés László református püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, valamint Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ elnöke is.

A találkozón Tőkés László és Markó Béla egy asztalnál vett részt a Néppárti értékek Európában című vitadélelőttön. Tőkés László itt kifejtette: az erdélyi magyarság képviselete nem szövetkezhet kommunista utódpártokkal, csak az értékelvű politizálás talaján egyesítheti erőit. Markó Béla RMDSZ-elnök szerint az összefogásra mindenképp szükség van, ennek érdekében pedig az RMDSZ-nek listás belső választásokat kell rendeznie. A szervezők az úgynevezett tusványosi (a konferencia helyszínéhez kötődő Bálványos és Tusnádfürdő helynevek összevonásából - a szerk.) vitaszellem sikerének tartják, hogy az erdélyi magyarság vezetői - nézetkülönbségeik ellenére is - jelenlétükkel igazolták az összefogás szükségességét.

A rendezvény szombati zárónapján Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Magyarország jövője jövőre címmel rendezett fórumon tartott előadásában bírálta a magyarországi baloldal határon túli magyarságot érintő politikáját, akárcsak a magyar kormány gazdaságpolitikáját. Mint kifejtette, a nemzetegyesítés egyik feltétele a kormányváltás, másik feltételként pedig az európai integráció folytatását említette. Orbán Viktor szemléletváltást sürgetett a határon túli magyarokat illetően, akiknek, mint mondta, nem segélyekre, hanem befektetésekre van szükségük. A Fidesz elnöke a kettős állampolgárságot sem tartja elveszett ügynek: "Azt hiszem, hogy a kettős állampolgárság ügyében a magyar állampolgároknak kell dönteniük. Egyszer már próbáltak döntést hozni, több volt az igen, mint a nem. Köztudott, hogy mi támogatjuk ezt a megoldást, mi azt gondoljuk, hogy egy ilyen ügyben a magyar kormánynak egyetlen dolga lett volna, van, és lesz a jövőben is: garanciát adni a Magyarországon élő magyarok számára, hogy meg tudja oldani a kettős állampolgárságot, hogy a magyarországi magyarok számára ez semmifajta anyagi terhet nem jelent. Ilyen garanciák léteznek, ezt meg lehet adni, ez csak kormányzati akarat kérdése." A Fidesz elnöke többek között arról is beszélt, hogy a magyar baloldal, amikor erre időnként lehetőséget kapott, "rárontott saját nemzetére". Mint például Kun Béla és Rákosiék idején, és ha nem is ilyen harcias eszközökkel, de ezt tette a december 5-i népszavazáson.

Orbán Viktor felszólalása nyomán a nemzetpolitikáról szóló nyilatkozatháború bontakozott ki az MSZP és a Fidesz között. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője felszólította Orbán Viktort, hogy vonja vissza a magyar baloldal nemzetellenességére vonatkozó állításait. Szerinte a Fidesz elnökének sikerült beszédét az esztendő legdurvább és leggyávább mondatával emlékezetessé tennie. Ugyanakkor a Fidesz szóvivője arra hívta fel a figyelmet: az MSZP-nek a térség többi baloldali pártjához hasonlóan nemzeti elkötelezettségű párttá kellene válnia, hogy hatékonyan lehessen fellépni a magyar érdekek képviseletéért szerte a világban. (Duna Televízió Hírszolgálat/MTI)