Tanácskozás a Szülőföld Alapról

2005. augusztus 5., 10:00 , 238. szám

A budapesti Országházban megalakult az egymilliárd forintos Szülőföld Alap vezető testülete. A magyar miniszterelnök döntése szerint a 15 tagú tanács elnöke Kiss Elemér volt kancelláriaminiszter lett. A testületnek rajta kívül 7 határon túli és 7 anyaországi tagja van.

- A határon túli magyarság iránti felelősség tekintetében létezik a nemzeti konszenzus minimuma - jelentette ki Somogyi Ferenc magyar külügyminiszter, miután átadta a Tanács tagjainak megbízólevelét.

Az RMDSZ-es Kelemen Hunor szerint ebben az évben olyan programok támogatására kellene fordítani az alap összegét, amelyek már folyamatban vannak: ilyen például a dévai szórványiskola felépítése, illetve egyetemi oktatói lakások kialakítása Kolozsváron: "Aggódunk azért, hogy az idő rövidsége miatt esetleg év végén azt fogja mondani egy pénzügyminisztériumi illetékes, hogy ez van, zároltuk. Nem szeretnénk, hogy az a jó szándék, ami a Szülőföld Alap és maga a törvény, csupán papírforma maradjon ebben az esztendőben."

A Szülőföld Alap Tanácsának elnöke, Kiss Elemér elmondta: a testület augusztus 20-ig várja az érintettek további javaslatait.

- Ennek a tanácsnak lesz egy olyan szerepe is, hogy az 1 milliárd forint hasznos elköltése mellett bizonyos mértékig megpróbálja összehangolni a különféle csatornákon folyó támogatásokat.

A Szülőföld Alap Tanácsa legközelebb egy hónap múlva ül össze. (Duna Televízió Hírszolgálat)