Túléltük a hőséget

2005. augusztus 5., 10:00 , 238. szám

Melegrekordokat döntött a júliusi hőség Ukrajnában. Kijevben és Lembergben 38 fokot, Odesszában 45 fokot mértek az elmúlt héten. A forró levegőben az egész fekete-tengeri térség fuldoklott, a hét második felében országosan 35 foknál gyakorlatilag sehol nem mértek alacsonyabb hőmérsékletet napközben - közölte az ukrán meteorológiai szolgálat.

A hőség miatt az átlagosnál is több volt a közúti baleset. Az elmúlt napokban minden tizenhatodik percben történt egy baleset az országban, és gyakorlatilag minden két órában életét vesztette egy-egy ember. A közlekedésrendészet adatai szerint csupán július 31-én és augusztus 1-jén 233 közúti balesetet jegyeztek fel, amelyekben 50 személy vesztette életét, s további 285 megsérült.

Bár mifelénk nem döntött rekordokat a hőség, ugyancsak megéreztük a hatását. A mentőszolgálat megyei központjától kapott tájékoztatás szerint a megszokottnál 2-3-szor gyakrabban riasztották ezekben a napokban a mentőket Kárpátalján. Az ok leggyakrabban hőguta, vérnyomás-emelkedés, illetve szívritmuszavar volt, de a szokásosnál több volt a baleset is.

Baráth/ma.hu