Aktuális kertészeti teendőink

Házunk tája

2005. augusztus 12., 10:00 , 239. szám

Gyümölcsösünkben a hónap közepe táján a körtefák védelmére kell odafigyelnünk. A gombabetegségek közül ilyenkor elsősorban a varasodás és a monília, míg a kártevők közül a kaliforniai pajzstetű és az almamoly elleni védekezés válik szükségessé. Ilyenkor a varasodás ismét nagyobb mértékben képes a lombot, a hajtást és a gyümölcsöt fertőzni. A moníliának a sebzéseken, valamint a rovarrágásokon keresztül behatoló gyümölcsrothasztó formája veszélyezteti a termést. Ebben az időben kezdődik meg a kaliforniai pajzstetű második nemzedékének lárvarajzása, amelynek egyedei főleg a gyümölcsöt fertőzik. Az említett almamoly ellen pedig a nyári nemzedékének elhúzódó rajzása miatt kell védekezni. A szerek megválasztásakor lényeges odafigyelnünk arra, hogy az augusztus végén érő körtefáinkat (mint például a vilmoskörte, Clapp kedveltje) legfeljebb 7 nap várakozási idejű készítményekkel permetezhetjük.

Szőlőnkben augusztusban a földre lógó fürtöket felkötjük, érés alá kapáljuk a szőlőt, ahol nagyon szükséges, újból elvégezzük a szükséges növényvédelmi permetezéseket, figyelembe véve a fajták érési idejét és a védekezéshez felhasznált szerek várakozási idejét. Amennyiben szükséges, elvégezzük az utolsó a hónaljazást, kötözést és csonkozást.

Egyre többen foglakoznak sziklakertekkel, és bizony, ahhoz, hogy valóban udvarunk díszei legyenek, bizonyos munkálatokat időről időre újra el kell végezni. Ez idő tájt virágzik elültetett virágaink egy része. A gyönyörködés mellett teendőink is vannak, ahhoz, hogy a kertünk pompáját minél tovább megtartsa, és a következő évben is dísze legyen udvarunknak. Ehhez a tavasszal virágzó díszcserjéket ritkítsuk ki, a hároméves hajtásokat távolítsuk el, a hagymás növényeink föld feletti részeit ugyancsak takarítsuk el. Az éppen virágzó évelőket a talaj közelében vágjuk vissza, ezáltal másodvirágzásra serkentjük őket. A nyári virágok elvirágzott fejeit pedig folyamatosan vágjuk le, amivel a virágzási időt nyújthatjuk meg.

Augusztus közepéhez közeledve fokozott gondot fordítsunk valamennyi kertészeti kultúránk egészségi állapotára, és amennyiben arra szükség van, a megfelelő vízellátottságra.

M. B.