Lembergi ügyvéd védi Csalijt

2005. augusztus 12., 10:00 , 239. szám

A Kárpátaljai Megyei Fellebbviteli Bíróságon kezdetét vette az a bírósági tárgyalás, melynek fő gyanúsítottja Volodimir Pauljo (Csalij), a Zakarpattya futballklub volt elnöke, Ivan Rizak exkormányzó egykori tanácsadója.

Pauljo újabban egy lembergi ügyvéd szolgáltatásait vette igénybe, mert Vaszil Mokanu (aki Rizak védőügyvédje is) nem vállalta további védelmét - írja a Feszt megyei hetilap.

A gyanúsított ellen 22 vádpontot hoztak fel, melyek közül a legfontosabbak: terrorcselekmény előkészítése, rendőrök elleni gyilkossági kísérlet, parlamenti képviselők bántalmazása, tömegzavargások előkészítése, emberrablás. Csalij és bandája a választások előtt 42 egyetemistát vert meg Szolyván, majd terrorcselekményt készített elő Ungváron. Összesen mintegy száz embert bántalmaztak. A rendőröket egyelőre nem hallgatták ki tanúként, csupán egy lembergi egyetemista tett tanúvallomást.

Pauljo ügyvédje kérte, hogy védence szabadlábon védekezhessen, továbbá indítványozta, hogy az ügyet utalják pótlólagos kivizsgálásra. A bíróság azonban mindkét indítványt elutasította. Rossz egészségügyi állapotára való hivatkozással Csalij kérte a tárgyalás elhalasztását, aminek a bíróság eleget tett, s augusztus 12-re tűzte ki a tárgyalás folytatását.