"Jó helyre került az eszközrendszer"

eMagyar ponttal gazdagodott a Rákóczi-főiskola

2005. augusztus 19., 10:00 , 240. szám

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) révén mostantól eMagyar pont fogadja az érdeklődőket Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Kölcsey Ferenc Szakkollégiumában. A közösségi internet-hozzáférési pont ünnepélyes megnyitóját augusztus 12-én tartották, melyen részt vett az IHM, a Határon Túli Magyarok Hivatala és a pályázatbonyolító Puskás Tivadar Közalapítvány küldöttsége.

A Rákóczi-főiskola diáktársadalma nevében dr. Orosz Ildikó főiskolai elnök mondott köszönetet az eMagyar pont létrehozóinak. A modern fejlődéssel való lépéstartás fontosságát, az internet adta lehetőségek sokszínűségét hangsúlyozta köszöntőjében Jambrik Mihály, az IHM közigazgatási államtitkára.

- Ez az informatikai fejlesztés az IHM 2004-ben meghirdetett Szülőföldön az információs társadalomba 1. címet viselő programja keretében jött létre. A program fő eleme a hazai eMagyarország pontok mintájára kialakított ún. eMagyar pontok határon túli magyarlakta településeken kialakítandó hálózata. Célja, hogy a lakosság a közösségi internet-hozzáférési helyeken ingyen vagy kedvezményes áron használhassa az internetet - mondta.

- Meggyőződésem, hogy az eMagyar pont eszközrendszere jó helyre került a Rákóczi-főiskolán. Az itt nevelkedő új pedagógusgeneráció feladata ablakot nyitni a világra a következő nemzedékek előtt, amiben nagy segítségükre lehet az internet is. Ahhoz, hogy hasznot hozzon a most átadott berendezés, meg kell tanulni, meg kell tanítani használni azt, ahogy egy könyv mondatai is csak olvasva nyernek értelmet - mondta köszöntőjében Szentgyörgyi Lajos, a HTMH elnöki tanácsosa. A pályázatot lebonyolító közalapítvány részéről Dr. Balogh Béla elmondta, az eMagyar pontok létrehozása a határon túli területeken a magyar nemzet épülését szolgálja.

A főiskolai e-pontot üzemeltető Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség nevében Kovács Miklós elnök mondott ünnepi beszédet.

- Az internet egy információközvetítő eszköz. Hogy haszonnal alkalmazzák, elsősorban olyan emberekre van szükség, akik hozzáértéssel alkalmazzák, pozitív célok eléréséhez. Kívánom, hogy a főiskola - a kárpátaljai magyarság elsőszámú sikertörténete - saját pozíciójának megtartására használja ezt az eszközt, diákjai tovább öregbítsék az intézmény jó hírét a világban - mondta az elnök.

Jambrik Mihály és Kovács Miklós ünnepélyes szalagvágással nyitotta meg az e-pontot. Az államtitkár az egyik számítógépén megtekintette a Rákóczi-főiskola honlapját, miáltal személyesen is meggyőződött arról, hogy az e-pont megfelelően működik. A továbbiakban jogtiszta szoftvercsomagot és emléklapot nyújtott át a Nagydobronyi Református Líceum, az Eszenyi Bocskay István Középiskola és a Nagyberegi Középiskola igazgatójának. Az IHM további 7 kárpátaljai tanintézménynek - a nagypaládi, nagydobronyi, aknaszlatinai, salánki, munkácsi 3. számú, beregszászi 8. számú középiskoláknak, a Munkácsi Szent István Líceumnak - adományozott szoftvercsomagot.

Kárpátalján eddig Benében és Beregszászban adtak át eMagyar pontot, melyekkel együtt 20 bázist hoz létre az IHM Ukrajnában.

P. Zs.